« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
I NASA štedi

Svemirske misije sele na asteroide

Financijska kriza prisilila je NASA-u na reviziju planova pa će umjesto Mjeseca, astronauti uskoro posjećivati asteroide.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

NASA

,

svemirska misija

,

asteroid 2007 UN12

Iako je bivši američki predsjednik, George W. Bush najavio da će ljudi najkasnije 2020. ponovo hodati po Mjesecu, čini se to zbog krize ipak neće dogoditi. Za ostvarenje Bushevih ambicioznih planova u budžetu nedostaje barem 50 milijardi dolara te će sljedeća misija na Mjesec vjerojatno pričekati bolja vremena.

NASA je stoga snage usmjerila na nove izazove koji ne zahtijevaju tako visoka financijska ulaganja. Ed Crawley, profesor na prestižnom MIT-ju i predsjednik komisije koja će u ponedjeljak Obami prezentirati alternativna rješenja svemirskog programa izjavio je: „Nismo još istražili dubine svemira. Ljudska misija do asteroida izvanredna je prilika da dođemo do novih spoznaja."

Kao jedan od mogućih ciljeva spominje se asteroid 2007 UN12 koji je dugačak 6 metara i težak 30 tona. Zbog relativno slabe privlačne sile asteroida, razvoj skupe opreme za slijetanje nije potreban, a na povratku može doći do ušteda na gorivu jer se ne mora prevladati sila teža.

Stručnjaci naglašavaju da najveću prednost ovakve misije predstavljaju spoznaje koje se mogu dobiti za potencijalnu misiju na Mars. Putovanje do asteroida UN12 trajalo bi sedam tjedana i dalo bi korisne podatke o posljedicama zračenja, jer bi astronauti bili izloženi istim uvjetima kao i prilikom posjete Crvenom planetu.

27.08.2009. 20:49:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh