« Život
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
šok za roditelje

Pronađen otrov u dječjim kolicima

Testiranje 14 različitih modela dječjih kolica dalo je porazne rezultate za proizvođače ali i upozorenje roditeljima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

roditelji i djeca

,

dječja kolica

,

phthalat-omekšivač

Njemačka udruga za zaštitu potrošača provela je opsežno istraživanje dječjih kolica i došla do šokantnih rezultata - niti jedna kolica nisu ocijenjena "vrlo dobrim", a čak 10 iz je proglašeno "nedovoljnima". Kao glavni razlog navode se štetne tvari u korištenim materijalima te neudobnost.  

Tvar koja je pronađena u svim kolicima zove se Phthalat-omekšivač, koji je već ranije klasificiran kao opasan za reprodukciju i strogo je zabranjen u dječjim igračkama. Također, pronađen je i policiklični aromatski ugljikovodik, odnosno mješavina sastojaka od stotina pojedinačnih tvari, koje mogu biti uzročnici raka, štetne su za plod, a u ekstremnim slučajevima mogu promijeniti genetske osobine.

Navedene tvari posebno su opasne jer se vrlo brzo adaptiraju na ljudsko tijelo gdje se u kratkom roku počinju i razmnožavati.

Kritičnim su označena i sjedala, koja su kod mnogih modela postavljena preduboko, ne ostavljaju dovoljno mjesta za dijete i mogu biti vrlo štetna za kralježnicu. Također, neka kolica su vrlo loše opremljena te se mogu koristiti samo po lijepom, toplom vremenu. Nadalje, dok neki modeli uopće nemaju mogućnost zaštite od kiše, drugi dolaze s navlakama koje propuštaju i ne pružaju dovoljnu zaštitu pri kišnom i vjetrovitom vremenu.

Najloše ocjene dobili su modeli ABC Design Turbo 6S, Brio Go i Herlag Rimini, a ocjenu "dobar", tj. najvišu ocjenu dodijeljenu na testiranju, zaslužila su kolica Bugaboo Cameleon, Teutonia Mistral S, Zekiwa Alu-Cross i Hartan Topline S. Testiranje je ujedno pokazalo da nema značajne razlike u kvaliteti između modela za 910 eura i onog za 299 eura.

27.08.2009. 18:51:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh