« Život
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
TAJANSTVENI SVJETOVI

Svemir skriva i planete prepune dijamanata

Planeti gdje su dijamanti uobičajeni poput pijeska, mogli bi postojati u svemiru

Planet WASP-12b
Planet WASP-12b (NASA)
Više o

svemir

,

dijamanti

,

ugljik

,

planet WASP-12b

Novi oblici života mogli bi nastanjivati egzotične svjetove prepune dijamanata. Ovu mogućnost podupire postojanje planeta veličine Jupitera, čija atmosfera je neobično bogata ugljikom. Planet WASP-12b, koji se nalazi u orbiti oko zvijezde udaljene 1200 svjetlosnih godina, je prevelik, prevruć i plinovit da ima površinu koja podupire život.

No njegova specifična atmosfera predstavila je astronomima potpuno novu vrstu planeta bogatih ugljikom. Znanstvenici vjeruju kako su se stjenoviti planeti veličine Zemlje također formirali oko iste zvijezde, te da su uglavnom sastavljeni od ugljika. Ako je tako, stjenovita površina tih planeta mogla bi biti sastavljena od dijamanata ili grafira, umjesto silicija kao na Zemlji. Takvi planeti bi čak mogli sadžavati život koji se prilagodio okolišu i koji se drastično razlikuje od onog kakvog poznajemo.

Planeta WASP-12b ima masu 1,4 puta veću od Jupitera, no temperatura na površini premašuje 2200 stupnjeva Celzijusa, što ga čini jednim od najtoplijih poznatih planeta izvan Sunčevog sustava. Znanstvenici sa Sveučilišta Princeton koristili su podatke sa svemirskog teleskopa Spitzer kako bi analizirali atmosferu planeta. Otkrili su velike količine metana i ugljičnog monoksida, te malo vode, što indicira visok nivo ugljika u odnosu na kisik.

"Ovo je novo područje te će motivirati istraživače da proučavaju kako bi mogla izgledati površina planeta bogatih ugljikom", dodaje dr. Nikku Madhusudhan koji je vodio studiju.

10.12.2010. 19:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh