« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
RAT

Sve žešće borbe u Siriji, tisuće izbjeglica

Asadove snage su tijekom noći preuzele granični prijelaz s Turskom, te bombardirali grad Abu Kamal u blizini granice s Irakom

Broj mrtvih raste iz sata u sat
Broj mrtvih raste iz sata u sat (Arhiva)
Više o

Kina

,

Rusija

,

Sirija

,

rat

Snage vjerne režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada pokušavaju u petak ponovno preuzeti granične prijelaze koje su prethodno zauzeli pripadnici naoružane oporbe, dok sve veći broj Sirijaca bježi u Libanon a borbe se nastavljaju diljem zemlje, prenose agencije.

Snage vjerne Asadovom režimu objavile su da su ponovno preuzeli središnje djelove glavnog grada Damaska, dok istovremeno predstavnici protivnika režima tvrde da se borbe u središtu Damaska nastavljaju, a sukobi odnose i nove žrtve u zemlji u kojoj pobuna protiv Asada traje već 16 mjeseci.

Asadove snage su tijekom noći preuzele granični prijelaz s Turskom, te bombardirali grad Abu Kamal u blizini granice s Irakom, koji su u četvrtak osvojili ustanici.

Ustanici su u srijedu u Damasku u samoubilačkom napadu ubili trojicu najvjernijih Asadovih pristalica, a u petak je od posljedica tog atentata u Damasku umro i šef sirijske službe nacionalne sigurnosti Hišam Ihtijar, objavila je sirijska državna televizija.

Asad se nakon tog atentata nije obratio javnosti, a u četvrtak je državna televizija objavila snimku predsjednika koji imenuje novog ministra obrane, budući da je dotadašnji ubijen u napadu.

Sirijska državna televizija objavila je da su već održani pokopi "visoki sirijskih dužnosnika, među kojima su bili i ministar obrane te njegov zamjenik" ujedno i Asadov šogor.

Prema nepotvrđenim vijestima, u Siriji je samo u četvrtak ubijeno više od 300 ljudi. Vijesti iz Sirije teško se provjeravaju budući da su sirijske vlasti ograničile pristup stranim novinarima.

U posljednjih 48 sati, oko 30.000 Sirijaca prebjeglo je u Libanon, objavila je u petak glasnogovornica Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice.

Analitičari smatraju da će sljedećih nekoliko dana biti kritični za procjenu može li se Asadov režim oporaviti od udarca koji je zadobio u srijedu kada je ubojstvo pripadnika najužeg kruga Asadovih suradnika uništilo auru njihove nedodirljivosti.

Diplomatski napori ponovno su u četvrtak propali kada su Rusija i Kina uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja je Siriji trebala nametnuti dodatne sankcije.

Analitičari također smatraju da se diplomacija dosada pokazala nedjelotvornom unatoč krizi, jer zapadne zemlje osuđuju Asada ali ne pokazuju dovoljno hrabrosti da se odluče za napad na Siriju, poput NATO-ova napada na Libiju, kada je prošle godine svrgnut Moamer Gadafi.


20.07.2012. 16:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh