« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
STVARNOST ILI FIKCIJA?

Sve više svjedočanstava o divovskom pauku u Africi

Nova istraživanja o divovskom pauku po imanu J'Ba Fofi u Kongu navode kako ima raspon nogu od 1,5 metar

Sve više svjedočanstava o divovskom pauku u Africi
Sve više svjedočanstava o divovskom pauku u Africi
Više o

Afrika

,

tamnjenje kože

,

Hira Ratan Manek

Svjedočanstva o ovom čudovištu dokumentirana su u afričkom folkloru već stoljećima, no najnovija istraživanja otkrila su da se pauk pojavio i na zapadu, i to ni više ni manje nego u SAD-u.

Nova studija američkog istraživača Terrencea Ayma dokumentirala je priče iz afričkog folklora, o divovskom pauku koji živi u Kongu, Ugandi i centralnoj Africi. Osim toga, otkrio je i svjedočanstva putnika sa zapada koji su potvrdili postojanje ove životinje. Aym navodi kako divovski pauk živi u šumama blizu afričkih sela, te ostavlja mreže preko putova i prečaca vrebajući prolaznike, uključujući i ljude koje napada otrovom.

Aymova istraživanja pokazuju da su ovi čudovišni pauci mnogo više od fikcije folklora: postoje dokumentirana svjedočanstva istraživača zabačenih afričkih šuma. Kriptozoolog George Eberhart piše o susretu koji se dogodio još 1938. kada je par iz Britanije ugledao J'Ba Fofi za kojeg su prvotno mislili da je mačka ili majmun, da bi se ispostavilo kako je riječ o divovskom pauku raspona nogu od skoro metar.

Drugi kriptozoolog, Willian J. Gibbons, sakupio je priče pigmejaca koji žive u džunglama Konga. Njihov opis J'Ba Fofija bio je isti kao i u drugim svjedočanstvima, a radilo se o divovskom pauku smeđih leđa i ljubičastog abdomena koji gradi gnijezdo od lišća i postavlja mreže. Navodi se kako je biće nekoć bilo vrlo učestalo u regiji, no njegov se broj smanjio zbog uništavanja prirodnog staništa.

10.08.2010. 10:03:57
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.08.2010. 10:54
    Shelobini potomci
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh