« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
UDAR NA PRIVATNOST

Sve što trebate znati o promjenama privatnosti na Facebooku

Ukoliko se nakon petka 23.03. spojite na svoj Facebook račun ili se koristite njime, stranica će smatrati da ste joj dali svoj pristanak na sve predviđene promjene

Fotografija vijesti
Više o

Facebook

,

društvene mreže

,

facebook privatnost

,

privatnost na internetu

Da je Facebook u svojih nešto više od osam godina postojanja u mnogo navrata mijenjao svoje sigurnosne postavke nije nikakva tajna, a čini se kako njegovi vlasnici još uvijek nisu uspjeli pronaći model koji će zadovoljiti kako oglašivače, tako i njegove krajnje korisnike.

Iz tvrtke u kalifornijskom gradiću Menlo Parku nadaju se da će najnovijim promjenama konačno približiti tom cilju.

Jedna od prvih stvari koju ćete primijetiti jest da Facebook postavke privatnosti više ne zove tim imenom, već će se ubuduće služiti nazivom „pravila za korištenje podataka".

Ukoliko se nakon petka 23.03. spojite na svoj Facebook račun ili se koristite njime na bilo koji način, stranica će smatrati da ste joj dali svoj pristanak na sve predviđene promjene.

O kakvim se još konkretno promjenama radi i hoće li to na bilo koji način utjecati na nas krajnje korisnike?

Generalno govoreći, nove promjene ne bi trebali donijeti ništa radikalno novoga u načinu na koji koristite stranicu, niti će ih mnogi uopće biti svjesni. Ipak, oni zabrinuti za svoju online privatnost trebali bi ipak detaljnije pročitati na koji će način najpopularnija društvena mreža na svijetu takve stvari rješavati u budućnosti.

Promjena u točki 2.3. pravila za korištenje podataka dopušta vašim prijateljima da daju dozvolu različitim aplikacijama da pristupe vašim osobnim podacima, za što im je do sada trebalo vaše eksplicitno dopuštenje. Aktivnosti vaših prijatelja mogu u određenim situacijama otkriti vaše osobne podatke.

Promjenama se otvorila mogućnost da Facebook efikasnije blokira korisnike koji otvaraju više računa i koriste ih pod kojekakvim pseudonimima. Hoće li i u kojoj mjeri Facebook to doista i koristiti, ostaje za vidjeti.

Nova pravila zahtijevaju od korisnika da informacije na svojim profilima redovito osvježavaju i drže točnima, kako ne bi u zabludu dovodile oglašivače, partnere i sve ostale zainteresirane strane. Kako će Facebook to provjeravati ostaje misterij.

Promjena riječi „korisnici" u nekim dijelovima teksta u riječi „korisnici i nekorisnici koji su u interakciji s Facebookom" mogla bi značiti da Facebook ima namjeru na neki način proširiti svoja pravila i na ljude koji uopće nemaju Facebook profil.

Nova su pravila dobili i developeri aplikacija - na zahtjev Facebooka ili samog korisnika morat će brisati sve osobne podatke o korisniku i osigurati efikasan mehanizam za to. Također, tvrtke se obvezuju da neće prodavati podatke o korisnicima trećim osobama. Konačno, tvrtke moraju osigurati jednostavan postupak odjave korisnika s njihovih aplikacija.

Zanimljivo, Facebook s druge strane istu stvar nimalo ne olakšava svojim korisnicima, budući da je proces odjavljivanja s Facebooka zauvijek još uvijek vrlo mukotrpan.

22.03.2012. 12:37:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    marina matose
    23.03.2012. 11:27
    ,..sasvim je jasno da se radi o manipulaciji korisnika facebooka,..odnosno provjeravanju i kontroli sadržaja koji kruže između korisnika i njegovih prijatelja s kojim suobraća ,..

    ..neka se sbatko zapita čemu i komu to služi ??,... ako ne tajnim društvima i organizacijama podzemlja koje nastoje preko Googla i uopće interneta prikupiti što više podataka o stanovništvu na planeti u svrhu manipuliranja njime - i još mnogo što šta,.. :)

Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh