« Žene
objavljeno prije 6 godina i 7 mjeseci
ZANIMLJIVO!

Sve što trebate znati o dječjem igranju

Znate li da su Ujedinjeni narodi igranje proglasili temeljnim dječjim pravom?

Kako se sve klinci igraju
Kako se sve klinci igraju (Pexels)
Više o

djeca

,

igranje

Sjećate se onih divnih, opuštenih vremena kad vam je glavna briga bila hoće li Barbie nositi plavu ili ljubičastu haljinu. Ili hoćete li imati dovoljno lego kockica da taj dvorac sagradite do kraja? Takve igre naučile su nas koordinaciji i kako se usredotočiti, to jest, pomogle su našem mozgu da se pravilno razvija. Naime, igranje je u dječjoj dobi toliko važno da su Ujedinjeni narodi igranje proglasili jednim od  temeljnih dječjih prava.

U današnje doba, 50% manje djece nego što je bio slučaj 1970-tih igra se izvan kuće. manjak kretanja doprinosi dječjoj pretilosti, što dovodi do saznanja da 17% djece i adolescenata u dobi od 2 do 17 godina pati od prekomjerne tjelesne težine. Djeca bi što više vremena trebala provoditi igrajući se izvan kuće, u društvu vršnjaka. Kretivno mišljenje, rješavanje problema, donošenje odluka, vrsta i način komunikacije, sve to razvija se igrom s drugom djecom, zbog čega je igra presudna u razvoju društvenih vještina

U jednom od istraživanja provedenom na osmogodišnjacima i devetogodišnjacima, dokazano je da djeca kojima je omogućeno da se 15 minuta igraju igrama po želji pokazuju uzornije i mirnije ponašanje u školskim klupama. S druge strane, vrijeme koje djeca provode u igri opada. Zabilježeno je da se danas djeca u prosjeku igraju 9 sati tjedno manje nego 1980-tih, dok dvostruko više vremena provode u sudjelovanju u organiziranim sportovima.

Znate li da danas djeca provode više od 55 sati tjedno gledajući televiziju, pišući poruke ili igrajući videoigrice?

Kako potaknuti djecu da se više igraju?

Pretvorite svaki trenutak u vrijeme za igranje. Kad zajedno brišete prašinu, doručkujete, šećete psa ili slušate glazbu. Neka svaka od tih aktivnosti bude zabavna.

Sudjelujte u igri. Sjednite na pod i crtajte, pjevajte, pokažite djeci kako složiti puzzle. Pokažite svojim primjerom da je igra zabavna.

Izvedite dijelte van s namjerom da se tamo igra. Odredite vrijeme za igranje i druženje u dvorištu, parku ili dječjem igralištu. Naučite ga na takvu vrstu igre kako bi kasnije sam mogao zatražiti druženje s drugom djecom. 

Piše: Andrea Holi
19.09.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh