« Seks
objavljeno prije 19 dana i 11 sati
SAVJETI

Sve što ste željeli znati o G točki (ili možda niste?)

Smještena na prednjem zidu vagine, nekoliko centimetara unutar ulaza, G točka navodno predstavlja područje iznimne osjetljivosti koje može potaknuti intenzivne orgazme...

Znate li gdje je?
Znate li gdje je? (Arhiva)
Više o

G točka

G točka, poznata i kao Grafenbergova točka, već desetljećima intrigira i znanstvenike i javnost. Smještena na prednjem zidu vagine, nekoliko centimetara unutar ulaza, G točka navodno predstavlja područje iznimne osjetljivosti koje može potaknuti intenzivne orgazme kada se stimulira. Iako mnogi tvrde da su iskusili ovo zadovoljstvo, znanstvena zajednica ostaje podijeljena oko njezina postojanja i značaja.

Povijesni kontekst

Ime je dobila po njemačkom ginekologu Ernstu Grafenbergu, koji je 1950-ih prvi put opisao ovo područje. Njegov rad nije odmah privukao pažnju, ali je postao popularan u 1980-ima, kada su seksolozi Beverly Whipple i John Perry objavili knjigu "The G Spot and Other Recent Discoveries About Human Sexuality". Knjiga je izazvala veliku pažnju i potaknula mnoge žene i muškarce da istraže seksualnost na nov način.

Fiziološki aspekti

G točka je često opisivana kao područje koje sadrži gusto živčano tkivo i može nabreknuti tijekom stimulacije. Neki stručnjaci vjeruju da se radi o produžetku klitorisa, dok drugi smatraju da je povezano s periuretralnim žlijezdama, koje su homolog prostate kod muškaraca. Ovo područje može varirati u veličini i osjetljivosti od žene do žene, što dodatno komplicira znanstvena istraživanja.

Znanstvena istraživanja

Istraživanja o G točki daju različite rezultate. Dok su neki studiji podržali postojanje specifične točke koja može inducirati snažne orgazme, drugi nisu uspjeli identificirati fiziološku strukturu koja bi odgovarala G točki. Na primjer, istraživanje iz 2012. godine provedeno na King's Collegeu u Londonu zaključilo je da nema dovoljno dokaza koji bi podržali postojanje G točke kao anatomski specifičnog entiteta.

Seksualno iskustvo

Bez obzira na znanstvene kontroverze, mnoge žene tvrde da su iskusile snažna seksualna zadovoljstva putem stimulacije G točke. Opisi variraju, ali često uključuju osjećaj dubokog pritiska koji može rezultirati intenzivnim orgazmom, ponekad praćenim ejakulacijom. Seksualni terapeuti često savjetuju parovima da komuniciraju i istražuju različite tehnike kako bi otkrili što im najviše odgovara.

Kontroverze i skeptici

Postojanje G točke ostaje kontroverzno. Skeptici tvrde da je fenomen rezultat društvenih očekivanja i placebo efekta, dok zagovornici vjeruju u njezinu fiziološku stvarnost. Ova podjela potiče daljnja istraživanja i rasprave unutar znanstvene zajednice i šire javnosti.

Zaključak

Bez obzira na to je li G točka mit ili stvarnost, njezin koncept ima značajan utjecaj na seksualnost i način na koji se percipira žensko zadovoljstvo. Istraživanje vlastite seksualnosti, komunikacija s partnerom i otvoren pristup prema različitim oblicima užitka ključni su za zdrav seksualni život. G točka, bilo da postoji kao anatomska činjenica ili kao konceptualna ideja, nastavlja inspirirati istraživanja i razgovore, čineći seksualnost dinamičnim i fascinantnim područjem ljudskog iskustva.

01.06.2024. 20:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    02.06.2024. 09:30
    oh yess
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh