« Život
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PRAZNIK LJUBAVI

Sve što (ni)ste željeli znati o Valentinovu

Unatoč tomu što neki cinici tvrde, Valentinovo nije (samo) izmišljeni marketinški blagdan, budući da tradicija slavljenja ljubavi na našim prostorima postoji više tisuća godina

Više o

Valentinovo

,

muškarci i žene

,

pokloni Valentinovo

,

ljubavne veze

Nalazite li se i vi među onih 62 posto odraslih stanovnika zapadnog svijeta koji slave Valentinovo? Bez obzira na to što tko mislio o njemu, ovaj dan kojim se slavi ljubav i zaljubljenost nije isključivo plod marketinških magova koji nas žele uvjeriti da potrošimo novce na njihove proizvode, već svoje korijene vuče iz mnogo starijih (i iskrenijih, dodali bismo) vremena. Donosimo vam nekoliko crtica iz prošlosti i sadašnjosti ovog blagdana

Kratka povijest Valentinova

Dan zaljubljenih korijene vuče još iz dana antičke Grčke, ali tradiciju slavljenja prvog „modernog" festivala ljubavi uveli su Rimljani. Festival posvećen plodnosti zvao se Lupercalia i slavio se sredinom veljače.

U razdoblju između 200. i 300. godine nove ere barem dvojica poznatih kršćanskih svećenika imena Valentin proglašeni su mučenicima.

U kasnom 5. stoljeću nove ere papa Gelazije proglašava 14. veljače danom svetog Valentina.

U drugoj polovici 14. stoljeća počinje povezivanje Valentinova s romantikom i ljubavi.

Sredinom 17. stoljeća Europljani počinju s tradicijom izmjenjivanja ljubavnih poruka.

1840. počinje masovna proizvodnja čestitki za Valentinovo

Valentinovo u brojkama

U SAD-u se u tjednu prije Valentinova potroši gotovo pola milijarde dolara samo na slatkiše koji se daruju voljenim osobama. U istom se razdoblju kupuje i 30 milijuna kilograma čokolade, 36 milijuna bombonijera u obliku srca te se pošalje 150 milijuna čestitki.

Prosječni muškarac potroši 150 dolara na poklone za ovaj dan, dok prosječna žena potroši upola manje, 74 dolara.

23 posto odraslih osoba tvrdi kako kupuje cvijeće za Valentinovo. 61 posto njih su muškarci, a žene 39 posto. Zanimljivo, 15 posto žena same sebi šalju cvijeće.

Najčešće se poklanjaju buketi miješanog cvijeća. Na drugom su mjesto klasične crvene ruže, a na trećem sve ostale ruže. Svaki osmi kupac cvijeća voljenoj osobi poklanja - sobnu biljku.

Talijanski grad Verona, mjesto radnje Shakespearove drame Romeo i Julija, zaprimi oko 1000 pisama svakog Valentinova naslovljenih na Juliju.

Tri posto vlasnika kućnih ljubimaca poklanjaju nešto i svojim životinjama.

Ako je vjerovati anketama, čak 64 posto muškaraca u vezi dan prije Valentinova još uvijek ne zna gdje će odvesti svoju dragu.

02.02.2012. 14:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh