« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
MOTIVACIJA

Sve promjene koje vas očekuju kad prestanete pušiti

Saznajte kako ćete se osjećati i kako će vam se poboljšati kvaliteta života ako se ostavite cigarete

(MWN)
Više o

ovisnost o pušenju

,

prestanak pušenja

,

pušenje prestanak

PROMJENE RASPOLOŽENJA

Nekoliko dana, tjedana pa čak i mjeseci nakon prestanka pušenja osjećat ćete nagle promjene raspoloženja, bit ćete razdražljivi, uznemireni, pa čak i depresivni.

Dobra vijest je da je to normalna reakcija prouzročena ovisnošću od nikotina te da će se stanje s vremenom znatno popraviti. Iskusit ćete nesanicu i umor, ali će se i oni povući s vremenom.

PROMJENE PREHRANE

Pušenje negativno utječe na okus, pa ćete prestankom konačno spoznati pravi okus različitih vrsta hrane, a riješit ćete se i neugodnog zadaha.

Povećat će vam se želja za hranom i grickalicama, a kako se to ne bi negativno odrazilo na tjelesnu težinu u hladnjaku čuvajte velike količine nasjeckanog voća i povrća. Grickati možete i orašaste plodove i sjemenke.

NOVČANIK

Cigarete su skupe. Zamislite samo što bi si sve mogli priuštiti kad više ne bi trošili na njih?

TJELESNA AKTIVNOST

Debljanje je uobičajena nuspojava uslijed prestanka pušenja, ali se može izbjeći ukoliko malo pojačate tjelesnu aktivnost. Redovita tjelovježba ujedno će ubrzati vaš metabolizam, dati dodatnu energiju i poboljšati raspoloženje.

KOŽNE PROMJENE

Pušenje uzrokuje rano starenje kože, čini ju suhom i podložnom za iritacije. Dim cigarete na koži ostavlja talog koji zatvara pore pa koža postaje blijeda i puna nečistoća. Čim prestanete pušiti, koža će vam izgledati svježe, zdravije i mlađe.

DRUŠTVENI ŽIVOT

Više nećete morati napuštati društvo kako biste zapalili, nećete ometati prijatelje dimom i stvorit ćete oko sebe ugodniju atmosferu za obitelj, društvo i kolege s posla.

Jeste li znali?Više od 80% svjetske pušačke populacije živi u siromašnim ili tranzicijskim zemljama. Oko 700 milijuna maloljetnika svakodnevno udiše dim cigareta, što je gotovo polovica dječje populacije na Zemlji.

 

Piše: Romina McGuinness/ Metro World News
02.03.2010. 10:03:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh