« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 8 mjeseci
RIJEŠITE PROBLEM

Sve ono što o kilogramima niste znali

Bolesti srca i krvnih žila danas su glavni uzrok smrtnosti u svijetu, a tome sigurno pridonosi i višak kilograma -jedan od vodećih zdravstvenih problema današnjice

Male tajne
Male tajne (Shutterstock)
Više o

pretilost

,

debljina

,

mršavljenje

,

prekomjerna težina

,

kilogrami

Genetika je bitna - kada su ga znanstvenici prvo otkrili kod miševa, nazvali su ga jednostavno genom debljine. Godinama kasnije, kada su proučavali ljudski genom kako bi pronašli razloge povećane osjetljivosti na tip 2 dijabetes, gen debljine i tu se pojavio. Čini se kako ljudi s dvije kopije ovog gena imaju 40 posto veće šanse da razviju dijabetes i 60 posto veće šanse da budu pretili. Oni koji su imali samo jednu kopiju gena, također su imali problema s kilogramima. Znanstvenici pretpostavljaju kako postoji više vrsta gena debljine, a svaki pridonose povećanju težine. To čini razliku kada se uzme u obzir zašto neki lakše, a drugi teže mršave. Naime, 16 posto posto populacije posjeduje dvije kopije gena, dok polovica ima samo jednu.

Stres stimulira debljanje - naime, stresne situacije potiču potrebu za hranom bogatom ugljikohidratima i šećerima, jer ona smiruje hormone stresa. Hormoni stresa također pomažu skladištenje masnih naslaga. Kod naših prethistorijskih predaka ovo je bilo od ključne važnosti, jer je ekstra energija bila potrebna kako bi se opstalo. Danas stresne situacije ne stimuliraju aktivnost, i kilogrami se lako nakupljaju.

Spavajte više, mršavite više - što bolje spavate, imat ćete veći osjećaj punine, i spontano ćete gubiti na težini. Naime, istraživači sa Sveučilišta Chicago dokazali su da nedostatak sna remeti balans hormona, smanjujući nivo horona leptina (koji pomaže da se osjećate sito), te povećanje hormona grelina (koji povećava glad). Kao rezultat toga, smatramo da smo gladniji nego što doista jesmo i bacamo se na konzumaciju hrane. U stvari, san može biti najjeftiniji i najlakši način borbe protiv pretilosti.

Antioksidansi pomažu gubljenju kilograma - slobodni radikali odgovorni su ne samo za ubrzano starenje nego i za debljanje. Naime, ove oksidirajuće molekule oštećuju stanice koje nam govore da smo siti. Slobodni radikale ne možemo izbjeći jer ih unosimo hranom, no oni su posebice brojni u namirnicama bogatim šećerima i mastima. Najbolji način prevencije? Izbjegavajte brzu hranu i počnite konzumirati onu bogatu antioksidansima poput voća i povrća.

Možete biti debeli i zdravi - sve više znanstvene literature sugerira kako veličina nije toliko bitna kada je riječ o zdravlju. Nedavna studija ispitala je 5440 Amerikanaca te otkrila kako 51 posto njih ima višak kilograma, a skoro 32 posto debljih osoba imalo je normalan kolesterol, šećer u krvi, krvni tlak i ostale indikatore dobrog zdravlja. Američko ministarstvo zdravstva potvrdilo je ono što liječnici napominju: trebate 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti pet dana tjedno da održite zdravlje. I ne morate biti ovisnik o teretani jer obična šetnja jednako je efektivna. To znači da umjesto dizala koristite stepenice, siđete s tramvaja jednu stanicu ranije, parkirate automobil nekoliko blokova dalje i šanse da bude zdravi prilično su izgledne.

23.05.2013. 15:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh