« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KRIZNI FOND

Sve nade u spas eura položene u financijski paket EU

"Branit ćemo euro svim mogućim sredstvima", ponovio je je povjerenik Europske komisije Olli Rehn

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

eurozona

,

MMF

,

euro

,

Subvultures Ardkor Fešta 2

,

Marijan Trepše

Europska unija i Međunarodni monetarni fond (MMF) u ponedjeljak su prihvatili paket financijskih mjera koje bi trebale obraniti stabilnost eura i osigurati pomoć zemljama eurozone koje bi se mogle naći u financijskim poteškoćama, javljaju agencije.

Ministri financija Europske unije uspjeli su prije otvaranja burzi u ponedjeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora tijekom vikenda, dogovoriti krizni fond vrijedan 750 milijardi eura. EU dosad nije imao sličan mehanizam za zaštitu eura budući da se smatralo da pravila eurozone isključuju mogućnost financijskog sloma, prenosi agencija dpa.

Međutim, grčka dužnička kriza i strahovanja da bi se slična situacija mogla dogoditi i u Španjolskoj i Portugalu, natjerali su čelnike EU-a na brzo djelovanje bez presedana. Ministri EU-a nadaju se da će prihvaćanje financijskog paketa, koji se sastoji od kredita i kreditnih jamstava, spriječiti daljnje špekulativne napade na euro, a time i osigurati stabilnost cijele eurozone. Njime bi se trebalo spriječiti daljnje slabljenje europske valute, nakon što je prošloga tjedna tečaj eura potonuo prema američkom dolaru na najnižu razinu u 14 mjeseci.

"Riječ je o širokom paketu koji pokazuje da EU misli ozbiljno. Ranjivost (tržišta) kojoj smo svjedočili sada bi trebala nestati", rekao je švedski ministar financija Anders Borg nakon završetka 12-satnog sastanka ministara financija EU-a u Bruxellesu.

"Branit ćemo euro svim mogućim sredstvima", kazao je povjerenik Europske komisije Olli Rehn. Plan predviđa da Komisija osigura fond vrijedan 60 milijardi eura koji će biti na raspolaganju članicama eurozone suočenima s "izuzetnim okolnostima". Tim fondom, koji će djelovati dok bude potrebno, koordinirat će EU i MMF.

Ukupan iznos paketa pomoći dosegnut će 750 milijardi eura, pri čemu će Europska komisija osigurati 60 milijardi, članice eurozone 440 milijardi, a MMF 250 milijardi eura.

Prema procjenama nekih ekonomista, trogodišnji plan eventualnog spašavanja Portugala, Irske i Španjolske, zemalja koje se najčešće spominju kao one u kojima bi se mogao ponoviti grčki slučaj, iznosio bi ukupno 500 milijardi eura.

 

"MMF će, u interesu međunarodne zajednice, odigrati svoju ulogu kako bi se odgovorilo na sadašnje izazove. Toplo pozdravljam opsežne mjere koje je predstavio EU za povratak povjerenja i financijske stabilnost u eurozoni", rekao je Strauss-Kahn, direktor MMF-a.(hina/metro-portal)

10.05.2010. 09:26:03
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    10.05.2010. 09:44
    smiješno je gledati očajnike koji pokušavaju ugasiti požar benzinom... umjesto da se bave korijenom problema: toksičnim kapitalizmom kao takvim :-P
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh