« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HAITI

Sve je manje nade za pronalaženje preživjelih pod ruševinama

Tijekom utorka ispod ruševina je izvučeno najmanje 90 osoba, ali nade je sve manje dok se i preživjeli suočavaju sa sve većim nestašicama vode

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Haiti

,

potres

,

Ujedinjeni narodi

Tjedan dana nakon katastrofalnog potresa na Haitiju u kojem je poginulo najmanje 70.000 ljudi, nade u pronalaženje preživjelih sve su manje, a sve brojnije američke vojne snage u utorak rade na raspodjeli međunarodne pomoći iznemoglom stanovništvu.

Američko zrakoplovstvo padobranima upućuje hranu i vodu. UN je naveo da i dalje postoje nade za pronalaženje preživjelih, ali su one sve manje. Od utorka je najmanje 90 preživjelih izvučeno iz ruševina, prema Uredu za koordinaciju humantarnih poslova UN-a (OCHA).

Rastu potrebe za jačom vojnom nazočnosti kako bi se spriječile sve češće pljačke.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba se sastati u utorak u New Yorku kako bi se izjasnili o traženju glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona o slanju dodatnih 3.000 pripadnika Plavih kaciga u pojačanje Misiji UN-a koja ima oko 11.000 ljudi u zemlji.

Zbog nedostatka pitke vode svakog trenutka raste opasnost od izbijanja epidemija.

I dalje su trenutačni prioriteti medicinska pomoć, zbrinjavanje leševa, dostava šatora, pitke vode i lijekova, navodi OCHA u utorak.

U Port-au-Prince djeluje osam bolnica, a šest poljskih bolnica bi trebalo stići sljedećih sati, a očekuje se i dolazak američkog broda bolnice Comfort s 1.000 kreveta.

Haiti je proglasio izvanredno stanje do kraja mjeseca i 30-dnevnu državnu žalost: 70.000 tijela je pokopano u zajedničkim grobnicama, rekao je državni tajnik Carol Joseph. Američke snage drže da postoji mogućnost da je poginulo 200.000 ljudi, koliko je stradalo u tsunamiju 2004. u Indijskom oceanu.

U potresu je ranjeno najmanje 250.000 ljudi,a 1,5 milijuna je ostalo bez domova.

Glasnogovornica Svjetskog programa za hranu (WFP) Emilia Casella je rekla da se primjećuje napredak u raspodjeli pomoći.

Ona je precizirala da prema posljednjim raspoloživim podacima WFP do sada uspio pomoći najmanje 270.000 ljudi.

Američki nuklearni nosač zrakoplova Carl Vinson dopremio je pitku vodu, te je počela raspodjela unesrećenima.

Oko 7.500 marinaca se nalazi na mjestu katastrofe, a 2.200 marinaca koji su stigli u ponedjeljak odmah su se uključili u raspodjelu namirnica.

UN je uputio poziv za hitnu pomoć u iznosu od 575 milijuna dolara, i naveo da je do 18. siječnja primio 105 milijuna dolara. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 17:34:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh