« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
STRAH OD NASILJA

Ni Danci ne žele karikature Muhameda

Velika većina Danaca (84,2 posto) odobrava odluku medija u zemlji da ne objavi karikature nakon pokušaja ubojstva jednog od karikaturista Kurta Westergaarda 1. siječnja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Danska

,

karikatura muhameda

Samo 11,7 posto ih je sklono objavljivanju, dok ih je 4,1 posto neodlučno, prema ispitivanju Instituta Ramboell/Analyse objavljenom u utorak u dnevniku Jyllands-Posten koji je u rujnu 2005. objavio dvanaest satiričnih crteža proroka Muhameda, izazivajući negodovanje muslimanskog svijeta protiv Danske.

U noći s 1. na 2. siječnja 28-godišnji Somalac pokušao je ubiti crtača Westergaarda, autora najkontroverznije karikature proroka Muhameda, glave pokrivene turbanom u obliku bombe zapaljena fitilja.

"To odbacivanje karikatura masovno je i objašnjava se činjenicom da Danci prijetnje nasiljem i odmazdom te napad na Kurta Westergaarda shvaćaju stvarnima", zbog čega ne žele podržati objavljivanje tih crteža, komentira Stig Harvard, stručnjak za medije i društvene teme na sveučilištu u Kopenhagenu.

Većina ispitanika (57 posto) i dalje međutim podržava Jyllands-Posten u odluci da objavi 12 karikatura Muhameda 30. rujna 2005. u ime slobode izričaja. (hina/metro-portal)

19.01.2010. 16:46:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh