« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
PROBLEMI

Sve brže se postaje džihadist

Nova studija Njemačke kriminalističke službe i Službe za zaštitu ustavnog poretka istražuje profil Nijemaca koji se pridružuju IS-u. Kriminolog Daniel Heinke za DW govori o sve bržoj radikalizaciji i udjelu žena

Do ISIL-a se dolazi brzo
Do ISIL-a se dolazi brzo (Arhiva)
Više o

regrutiranje

,

džihadisti

DW: Na Visokom zemaljskom sudu u Düsseldorfu i na drugim sudovima u Njemačkoj gotovo svakoga tjedna započinju procesi protiv povratnika iz redova Islamske države. Kada se izuzmu ovi pojedinačni slučajevi koji se rasvjetljavaju pred sudom, što sigurnosne službe znaju o osobama koje iz Njemačke odlaze u džihad?

Daniel Heinke: Mi trenutno polazimo od toga da je više od 800 osoba vođenih islamističkim motivima iz Njemačke otišlo za Siriju ili Irak. Do 30. lipnja 2015. smo uspjeli doći do relativno velikog broja osobnih podataka o ukupno 677 osoba. Njih smo onda u našoj studiji analizirali tako da vjerujemo da sada imamo prilično dobru sliku o ovoj grupi ljudi.

Što se iz podataka s kojima raspolažete može zaključiti?

Ustanovili smo da se oko 50 posto osoba koje su otišle i pridružile se džihadistima u inozemstvu radikaliziralo u samo godinu dana ili u još manje vremena - 25 posto u samo šest mjeseci. To opovrgava prijašnje pretpostavke da je riječ o sporom procesu. Sve češće se radi o relativno kratkim procesima u kojima vrlo brzo dođe do ove eskalacije, do odlaska u inozemstvo. A što se tiče okruženja: u prošlosti su postojale brojne teorije o tome da internet ima vrlo jak utjecaj. To se sigurno ne može negirati. Ali i dalje se može reći da je direktan kontakt s drugim osobama presudni čimbenik.

To je doista frapantna spoznaja koju nam je donijela ova studija: trenutačno je oko petina njih ženskog spola. To je već samo po sebi prilično visok postotak. Ali interesantnije je ono što se može uočiti nakon proglašenja kalifata takozvane „Islamske države" 29. lipnja 2014. Nakon tog datuma je udio ženskih osoba porastao na 38 posto. To je vrlo visok postotak i moramo tome obratiti puno više pozornosti nego što smo to u prošlosti činili.Što znate o starosnoj dobi i spolu osoba koje se priključuju džihadistima?

Znate li zašto tako puno žena odlazi u IS?

To još nije detaljno istraženo. Do sada su se sigurnosni organi prije svega bavili muškim osobama koje odlaze u džihad jer je od njih neposredno prijetila veća opasnost. Žene koje se priključuju IS-u rijetko sudjeluju u borbenim aktivnostima. One u prvom redu služe izgradnji infrastrukture "Islamske države" i pomažu borcima na terenu. No istovremeno one mogu biti vrlo opasna jezgra za daljnje radikaliziranje - ako se vrate u Njemačku - baš kao i njihovi muški kolege.

Tri kategorije povratnika

Koliko se od 800 njih koje ste prije spomenuli, prema informacijama s kojima raspolažu sigurnosni organi, vratilo u Njemačku?

Sigurnosni organi trenutačno polaze od toga da se oko trećina u međuvremenu vratila u Njemačku, dakle oko 260 osoba. Za oko 70 njih se zna ili s priličnom sigurnošću pretpostavlja da su sudjelovali u borbama ili prošli kroz vojnu obuku. Ne može se isključiti da je još više povratnika neprimijećeno ušlo u zemlju zajedno s izbjeglicama.

Stručnjak za terorizam Peter Neumann dijeli povratnike na tri skupine: prvu čine deziluzionirani koji su se vratili i koji kažu: "Drugačije smo sve to zamišljali i to nije ono što mi želimo." Njih se možda može deradikalizirati. Drugu čine traumatizirane osobe kojima je potrebna psihološka i psihijatrijska pomoć. I treća su oni koji su i dalje zdušno za borbu. Na ove tri skupine sigurnosni organi, ali i drugi organi, moraju diferencirano reagirati. To znači - obraniti se od opasnosti, ali i ljudima kojima je potrebna pomoć nju pružiti i možda ih kao uvjerljive svjedoke iskoristiti u preventivne svrhe.

Koliko će onih koji su otišli na područje na kojemu se vodi sirijski građanski rat zauvijek tamo i ostati jer su poginuli?

Njemački sigurnosni organi pretpostavljaju da je na tom području ubijeno oko 130 islamista iz Njemačke, što u borbama, što u samoubilačkim napadima.

Piše: Matthias von Hein/DW
04.03.2016. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh