« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
INTERVJU

Hrvatska ne planira ograde

Hrvatski premijer Tihomir Orešković posjećuje u utorak (1.3.) Berlin. Tim je povodom dao intervju listu F.A.Z. o politici prema izbjeglicama i hrvatskim planovima po tom pitanju

Što je Orešković rekao FAZ-u
Što je Orešković rekao FAZ-u (Arhiva)
Više o

izbjeglice

,

intervju

,

Tihomir Orešković

,

ograde

Rješavanje izbjegličke krize je jedna od glavnih tema prvog službenog posjeta Njemačkoj novog hrvatskog šefa vlade. Uoči susreta sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel, ugledni njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.) objavio je u svom današnjem izdanju intervju s Oreškovićem.

Novinar Karl-Peter Schwarz od šefa vlade u Zagrebu htio je znati je li Hrvatska uopće spremna na mogući povratak migranata koji budu vraćeni iz drugih europskih zemalja, na primjer iz Njemačke?

Hrvatski premijer naglašava kako je oko tog pitanja potrebno "europsko rješenje", za što se zalaže i njemačka kancelarka. I dodaje kako se problem mora riješiti "u korijenu, znači na granici Turske i Grčke". Orešković nije izravno odgovorio na pitanje njemačkog novinara, već je samo naglasio kako "Hrvatska kao najmlađa članica EU-a ne želi dopustiti da sadašnja kriza u opasnost dovede europski san".

Šef hrvatske vlade napominje kako je mišljenje Zagreba da bi strože trebalo kontrolirati makedonsko-grčku granicu, ali pod "europskim predznakom". To znači da bi sve članice s njima morale biti suglasne: "Nije dovoljno da to žele Hrvatska, Slovenija i Mađarska". Orešković je za F.A.Z. rekao i da Hrvatska sa svojih četiri milijuna stanovnika ne planira ograde, ali i da ne može postati prihvatni centar te da bi se "moguće izbjegličke rute preko Albanije mogle pogubno odraziti na hrvatsku turističku industriju".

Na pitanje kako želi spriječiti napetosti sa Srbijom i Slovenijom tijekom mandata njegovog prethodnika, Orešković je rekao da "mi nećemo dozvoliti da se naši odnosi pogoršaju zbog migrantske krize".

Blokada "balkanske rute"

Njemački mediji dosta prostora posvećuju analizi trenutnog stanja u Grčkoj. U toj zemlji se, nakon nedavnih odluka o strožim kontrolama i djelomičnog zatvaranja granica na "balkanskoj ruti", nalazi sve više izbjeglica. U ponedjeljak (29.2.) su neki od njih pokušali srušiti ogradnu na grčko-makedonskoj granici. Berlinski list Die Welt u svom komentaru kaže kako dramatične slike iz Grčke, ali i iz francuskog Calaisa, imaju jednu poruku upućenu izbjeglicama: "Your are not welcome" (niste dobrodošli).

Blokada "balkanske rute", smatra Die Welt, pomaže i Angeli Merkel. Broj migranata je u padu, u posljednji tjedan u Njemačku dnevno stigne oko 700 izbjeglica. "To je voda na mlin svih ne-populista, a posebice kancelarke koja stoički ne odustaje od svog kursa uoči pokrajinskih izbora u Njemačkoj". Po posljednjim istraživanjima javnog mnijenja koje je provela TV-postaja ARD, podrška kancelarki je porasla za nekoliko postotaka u odnosu na prošlu anketu.

Piše: faz/welt/sm
03.03.2016. 08:02:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh