« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ŠEKS O SANADERU:

Svatko je nedužan dok se ne utvrdi protivno, ali nema nedodirljivih

Oni koji su bili impresionirani sa Sanaderom učinili su otklon i odmak, te uvidjeli životne realnosti, otkrio je stari HDZ-ovac

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damjan Tadić/Cropix)
Više o

HDZ

,

Ivo Sanader

,

Vladimir Šeks

,

korupcija

,

afere političara

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks komentirao je ulogu bivšeg premijera Ive Sanadera u korupcijskim aferama izjavivši večeras za RTL kako bi griješio dušu kada bi ga javno i privatno osumnjičio i optužio da je bio generator korupcije.

"Njegova uloga u raznim otvorenim korupcijskim aferama treba biti s punom pozornošću rasvjetljena, vođena načelom da je svatko nedužan, pa i Ivo Sanader, dok se pravomoćnom presudom ne utvrdi protivno, ali i polazeći od načela da nitko nije nedodirljiv, pa ni bivši predsjednik Vlade", kazao je Šeks u RTL-ovom Intervjuu tjedna.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome ima li u HDZ-u još "problematičnih" ljudi a vezano za potpore nekih članova stranke potezima bivšeg premijera, Šeks je rekao kako misli da nema nikoga u vrhu stranke tko bi išao protiv odluka stranke i autoriteta predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor.

"Oni koji su bili impresionirani sa Sanaderom učinili su otklon i odmak, te uvidjeli životne realnosti", kazao je Šeks ubrojivši tu i Luku Bebića.

Na ponovljeno pitanje Šeks je pojasnio kako ga bivši premijer Sanader nije ponizio kada je imenovan Luka Bebić za predsjednika Hrvatskog sabora, nego da se osjetio povrijeđenim i poniženim zbog načina na koji je to bivši premijer napravio.

Šeks je ocijenio kako se Hrvatska nalazi u delikatnom trenutku i na svojevrsnom raskrižju da li će prevladati proeuropske snage, koje ju nastoje trasirati kao zemlju vladavine prave i države koja će prevladati korupciju i organizirani kriminal.

Naglasio je i kako je Hrvatska pokazala da se izborom žene za predsjednicu Vlade udaljila od patrijarhalno konzervativnih natruha, koje su kao sterotipi visili nad njom.

Na novinarski upit tko su oni "s druge strane", Šeks je rekao da su to oni koji žele zadržati privilegije stečene na bazi čiste politike i koji na taj način žele usporiti kotač povijesti, a što se ne može.

Procijenio je kako je "nažalost u drugoj polovici 90-tih u HDZ-u izostala potrebna oštrina, osjetljivost i senzibilitet na koruptivne pojave. To je rezultiralo da je 2000. HDZ izgubila vjerodostojnost i ušla u oporbu", rekao je Šeks.

Naglasio je kako je nakon 2000. godine HDZ u jednom dijelu vratio povjerenje građana zbog toga što je uhvatio odlučan, čvrst i oštar kurs prema korupciji.

"Kada smo došli na vlast u drugoj polovici mandata, opet je preventivna i represivna oštrica te politike borbe protiv korupcije otupjela ali na najopasnijem dijelu političke korupcije koja je stekla veliki zamah", kazao je Šeks. Procijenio je kako je bila riječ o premreženosti različitih oblika biznisa s raznim segmentima vlasti. (hina/metro-portal)

07.02.2010. 21:38:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh