« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
JOSIPOVIĆ UPOZORIO

Svaki pokušaj da se ograniči funkcija predsjednika Republike ugrožava demokraciju

Predsjednik je osvrčući se na najavu donošenja Zakona o Uredu predsjednika, izjavio je kako nije dobro dovoditi u pitanjei funkciju koju obnaša

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Ivo Josipović

,

sintetička krv

Josipović je u večerašnjem intervjuu za Novu TV kazao da s premijerkom Jadrankom Kosor o donošenju tog zakon još nije stigao razgovarati. Dobrim je ocijenio, kako je rekao, dosadašnje iskustvo koje čuva autonomiju Ureda predsjednika u obavljanju njegovih zadaća.

"Svaki pokušaj da se predsjednika Republike ograniči na jedan način koji bi njegovu funkciju doveo u pitanje, nije dobar. Nije dobar za demokraciju i mislim da bi naišao na ozbiljan otpor. Predsjednik je jedini izabran neposredno od naroda i mislim da bi bilo potpuno pogrešno nastojati nekim posrednim mehanizmima ograničiti njegovu ustavnu poziciju", kazao je Josipović.

Dodao je da se oko političkih rješenja o takvim pitanjima "vode i političke borbe", ali i izrazio nadu "da takvih borbi neće trebati".

Naglasio je kako u vezi s tim pitanjem neće doći do tzv. trgovine, te da on po tom pitanju Vladi neće ništa obećati. "Ništa ne obećajem, ja samo tražim ono što je primjereno Ustavu", kazao je Josipović.

Ustavni sud prije dva tjedna upozorio je da nije donesen zakon kojim se uređuje ustrojstvo i djelokrug Ureda predsjednika Republike, a premijerka Kosor izjavila je prije osam dana, nakon postizanja dogovora HDZ-a i SDP o ustavnim promjenama, da bi Hrvatski sabor trebao poštovati Ustav i donijeti zakon o Uredu predsjednika.

Neposredni povod za intervju Nove TV s predsjednikom Josipovićem je prvih sto dana od kada obnaša dužnost predsjednika Republike Hrvatske, a Josipović je kao svoj najveći uspjeh u tom razdoblju izdvojio "širenje ozračja povjerenja i prijateljstva u regiji".

Upitan što bi ponovio od učinjenog u tih prvih sto dana odgovorio je da bi to svakako bio posjet Sarajevu i angažman vezan za prosvjed poljoprivrednika, a pričekao bi s objavom imena svoga savjetničkog tima. "Iako ne mislim da je neka šteta time nastala, ali možda bih pričekao s predstavljanjem mogućeg savjetničkog, suradničkog tima, do sigurnosnih provjera. Tu bih možda bio oprezniji. Mislim da se tu previše papira potrošilo, na kraju krajeva na ne osobito bitnu stvar", ocijenio je.

Smatra kako je u više navrata pokazao da se odmaknuo od stranačke politike, kazavši kako Vladu nije samo kritizirao već i hvalio, te kao primjer naveo je pohvalu za pokretanje gospodarskih reformi i za suradnju s Haaškim sudom.

Govoreći o odnosu s HDZ-om i riječniku koji je i sam koristio u "čarkama" sa saborskim zastupnicima te stranke, Vladimirom Šeksom i Andrijom Hebrangom, a koristili su se izrazi poput "trube", "klavira" i drugi, Josipović je kazao da je to "više retorika koja ide čak i na ublažavanje tenzija". "Jer, puno je bolje da se govori takvim rječnikom nego uvredljivim koji bi ljude osobno povrijedio", ustvrdio je.

Potvrdio je da je Šeksu jednom prilikom pri susretu kazao u šali da će, ako ga nastave napadati, njemu kao predsjedniku Republike rejting rasti, dok će HDZ-u padati. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 21:33:42
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Kladionicar
    28.05.2010. 22:40
    pa to i je posao muljatora kao što je šeks
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh