« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
KREŠIMIR SEVER

Možemo očekivati referendum o vladinom prijedlogu izmjene ZOR-a

Predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske najavio je da bi kao odgovor na Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu moglo uslijediti raspisivanje referenduma

(Damir Krajač/Cropix)
Više o

referendum

,

Vlada

,

Krešimir Sever

,

Zakon o radu

"Možemo očekivati svesindikalni sabor te poziv na organiziranje referenduma da se radništvo izjasni što misli o takvim izmjenama zakona", izjavio je Sever novinarima. Dodao je da se mogu očekivati prosvjedi i štrajkovi i, kako je kazao, puno drugih zajedničkih (sindikalnih) aktivnosti.

"Ovakve izmjene Zakona o radu su izravan udar na radništvo i na kolektivno pregovaranje. Ono što smo stekli mukom početkom 90-ih godina 20. stoljeća u ratnim vremenima sada Vlada jednim zakonskim potezom briše", ocijenio je predsjednik NHS-a Sever.

Po njegovom tumačenju, predloženim vladinim izmjenama ZOR-a stvaraju se uvjeti da se svaki puta u kolektivnom pregovaranju kreće ispočetka te u tom slučaju poslodavci mogu neprekidno odugovlačiti s pregovorima.

Sever također smatra da Vladin prijedlog izmjene ZOR-a znači "lomljenje radništva i sindikata u Hrvatskoj". "Vlada nas je zbila na hrpu i stavila sve sindikalne središnjice u pozociju da zajednički djeluju", kazao je Sever.

Sever je u splitskom hotelu Le Meridien Lav sudjelovao na okruglom stolu "Kakvi nam lideri trebaju" koji je održan u sklopu 3. regionalnog Summita u organizaciji portala posao.hr.

U diskusijama na okruglom stolu čula su se upozorenja da je aktualna kriza u Hrvatskoj "veliki izazov za menadžere" te da je na površinu isplivalo kako veći broj menadžera nije dorastao voditi tvrtku. (hina/metro-portal)

28.05.2010. 22:21:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh