« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
slovensko hrvatski odnosi

Svađa se preselila i u crkve

Katolički tjednici Slovenije i Hrvatske međusobno se podbadaju u vezi s granicama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

slovenska blokada pregovora

,

Glas Koncila

,

Družina

Iako bi čovjek očekivao da je vjera iznad nacije, u slovensko - hrvatskim odnosima sukob rasplamsavaju i napisi u katoličkim novinama. Slovenski katolički tjednik "Družina" u komentaru o najnovijem zaoštravanju retorike na relaciji Zagreb-Ljubljana pozvao je na stvaranje ozračja mira, ali je pritom kritizirao stajališta iz jednoga polemičkog komentara u "Glasu Koncila" kao neevanđeoske poruke.

"Uz zadnje događaje i napetosti između dviju susjednih država neki se više trude da doliju ulje na vatru nego da upale lulu mira", navodi slovenski vjerski tjednik u osvrtu na članak Frane Glavine u "Glasu Koncila" pod naslovom "Istarski svećenici u obrani Istre".

U članku koji je objavio hrvatski katolički tjednik, piše "Družina", navedene su izrazito tendenciozne tvrdnje da su Slovenci, kao Crkva i kao društvo, uvijek imali pohlepu prema hrvatskoj zemlji", navodi u komentaru "Družine" Rafko Valenčič.

Takve su tvrdnje, optužbe, sumnjičenja, bilo da dolaze s jedne ili druge strane, pogrešna i njima se ne može daleko stići jer samouvjerenost o pravilnosti vlastitog stajališta i podmetanje slabih nakana drugome nisu osnova za uspješan razgovor, ističe komentator "Družine", koji među ostalim podsjeća na uspješne primjere dijaloga i razumijevanja između katolika i laika u slovensko-hrvatskim odnosima.

"Pitanje je pridonosi li dolijevanje ulja na vatru trenutačnih nesuglasica u katoličkom tjedniku razrješavanju pitanja između dvaju naroda ili se tako odnosi zaoštravaju. No, svakako je to djelovanje suprotno zapovijedi iz evanđelja koja kaže: 'Blago onima koji rade za mir', ističe "Družina" navodeći Evanđelje po Mateju (Mt,5,9). (hina/metro-portal)

22.01.2009. 13:47:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh