« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
europska komisija

Rehn dao potporu Hrvatskoj

Hrvatska ima punu potporu Europske komisije, no znači li to uopće nešto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V. M. Tauber/CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

predpristupni pregovori

,

Sanader Rehn

Trenutačno stanje u procesu hrvatskih pristupnih pregovora bilo je glavna tema sinoćnjega nenajavljenog sastanka premijera Ive Sanadera i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji je istaknuo kako Hrvatska na tom putu ima punu potporu Europske komisije, priopćila je Vlada.

Rehn je u srijedu navečer u Zagreb doputovao iz Ljubljane i odvojeno se sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem i premijerom Sanaderom.

Uz pružanje potpore Hrvatskoj u pristupnim pregovorima, Rehn je u razgovoru s premijerom pohvalio znatan napredak Hrvatske u ispunjavanju potrebnih uvjeta za punopravno članstvo u EU.

Sanader i Rehn razmotrili su i aktualne odnose između Hrvatske i Slovenije, pri čemu je, kako je priopćeno, zajednički ocijenjeno da se sva otvorena bilateralna pitanja moraju rješavati u europskom duhu i njegovanju dobrosusjedskih odnosa. Rehn je istaknuo spremnost Europske komisije da pomogne u pronalaženju odgovarajućih rješenja ako se s tim slože obje strane, navodi se u priopćenju Vlade.

Sanader je naglasio da je Hrvatska spremna na postizanje rješenja u europskom duhu, te je istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pripreme za punopravno članstvo u EU s ciljem završetka pristupnih pregovora do kraja 2009.

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u srijedu je u razgovoru s najvišim slovenskim dužnosnicima iznio zamisli koje bi mogle pridonijeti deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom, ali nije htio govoriti o pojedinostima, nego je samo rekao da ih treba prenijeti i hrvatskoj strani te da za njihov uspjeh treba vremena. Hrvatska Vlada u današnjem priopćenju o tome također nije objavila nikakve pojedinosti.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je nakon sastanka s Rehnom da Slovenija i dalje zahtijeva da Hrvatska iz pristupnih pregovora s EU povuče te dokumente i da se obveže da ih neće upotrijebiti ni u jednom postupku pred arbitražnim tijelom, to jest u procesu na koji bi pristale obje strane. (hina/metro-portal)

 

22.01.2009. 12:12:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh