« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
lud, zbunjen ali ne i normalan

Uvodi se genetska podobnost u pravosuđu?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

Ana Lovrin

,

kći Ane Lovrin sutkinja Zadar

,

Lovrin sud Zadar

,

Lovrin genetika sud

Član Državnoga sudbenog vijeća iz redova odvjetnika Arno Vičić izjavio je danas da je genska predispozicija bio jedan od razloga da glasuje za imenovanje kćeri bivše ministrice pravosuđa Ane Lovrin općinskom sutkinjom, a član DSV-a Đuro Sessa i potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks to pozivanje na genetiku ocijenili su nedopustivim, apsurdnim i "s one strane razuma".

Na tradicionalnom domjenku Hrvatske odvjetničke komore (HOK) nakon blagdana Vičić je novinarima ponovio svoju prijašnju izjavu za tisak da je glasovao za Ivu Lovrin, među ostalim, jer je u rodu s jednim prvorazrednim, vrhunskim hrvatskim pravnikom.

Rekao je da to nije jedini razlog jer je kandidatkinja imala uvjete za imenovanje, ali da su dobri geni sigurno igrali važnu ulogu, odnosno da genetska veza i nasljedne osobine nisu nebitne.

Tuđman je uveo pojam 200 obitelji koje bi trebale upravljati Hrvatskom, sprema li se to nama feudalno uređenje pod Sanaderom?

Kći bivše ministrice pravosuđa imenovana je sredinom prosinca sutkinjom Općinskog suda u Zadru, iako je tamošnje sudačko vijeće prednost dalo drugim kandidatkinjama.

Predsjednik Stjepan Mesić, koji je također bio na domjenku HOK-a, kazao je da o tom slučaju ne zna ništa, ali da svako imenovanje na javnu dužnost mora biti transparentno. "To možete sve ispitati, no nisam taj koji to ocjenjuje", kazao je.

Zamjenik predsjednika DSV-a Đuro Sessa ocijenio je, pak, izjavu Arna Vičića nedopustivom i neopreznom, ustvrdivši da genetika ne smije uvjetovati nečije imenovanje. No, samo imenovanje Ive Lovrin za Sessu nije sporno jer tvrdi da je imala najbolje preporuke od svih kandidata. Također je ustvrdio da članovi DSV-a nisu za nju glasovali zbog genetike, nego zato što su smatrali da je najbolji kandidat.

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks rekao je da je za njega apsurdno uvlačiti genetiku u kadrovska rješenja i ocjene kandidata.

"S one strane razuma i racionalnosti je unositi genetske kriterije i mjerila u izbor i ocjenu bilo koga. Notorno je i samo za sebe apsurdno spominjanje genetike kao kriterija i mjerila za neku poziciju u društvu", ustvrdio je Šeks.

Naglasio je kako ipak svako ima pravo na svoje mišljenje te kako se član DSV-a ne može pozvati na odgovornost zbog njegova mišljenja ili izjave.

Pučki pravobranitelj Jurica Malčić izjavio je da za izbor sudaca moraju i postoje i objektivni kriteriji. "Miješanje bilo kakvih kriterija koji su čisto subjektivni sigurno ne vodi dobru", kazao je.

Ogradivši se da mu osim iz medija nije poznat ditični slučaj, Malčić je rekao da načelno nije u redu javno iznositi da postoje takvi subjektivni kriteriji u izboru.

"Određena subjektivnost uvijek postoji i to je logično, no prvi kriteriji moraju biti objektivni", kazao je, dodavši kako ipak ne vidi razlog za preispitivanje odluke DSV-a o imenovanju Ive Lovrin sutkinjom. (hina/metro-portal)

22.01.2009. 16:42:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh