« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
MIANMAR

Suu Kyi odbila doći na prvu sjednicu parlamenta

Odluka Suu Kyi i još 36 zastupnika Nacionalne lige za demokraciju da ne dođu u glavni grad Naypyidaw prvi je znak neslaganja između oporbe i vlade

Fotografija vijesti
Više o

Aung San Suu Kyi

,

Mianmar

,

Nacionalna liga za demokraciju Mianmar

Unatoč tomu što je njezin izbor u parlament mnogima označio početak novog političkog doba u Mianmaru, oporbena čelnica Aung San Suu Kyi odbila je u ponedjeljak prisustvovati prvoj sjednici parlamenta, što donekle baca sjenu na proces demokratizacije ove zemlje, prenosi Hina.

No, predsjednik Thein Sein, na putu u Japanu, kazao je da će se proces demokratizacije nastaviti. Neće biti "preokreta", izjavio je on novinarima, javlja japanska novinska agencija Kyodo.

Odluka Suu Kyi i još 36 zastupnika Nacionalne lige za demokraciju da ne dođu u glavni grad Naypyidaw prvi je znak neslaganja između oporbe i vlade nakon povijesnih djelomičnih izbora od 1. travnja, opće pozdravljenih u svijetu, koji su potaknuli Zapad da počne ukidati sankcije.

Odluku da ne dođud onijeli su jer ne žele prisegnuti da će štititi ustav koji su donijele prethodne vojne vlasti, a po kojem se četvrtina mjesta u parlamentu pridržava za vojne dužnosnike koji se ne biraju. Dobitnica Nobelove nagrade Suu Kyi izjavila je da je jedan od prioriteta njezinih i aktivnosti njene stranke progurati amandmane na važeći ustav iz 2008. i prijepornu odredbu stave van snage.

EU bi trebao u ponedjeljak ukinuti na godinu dana svoje sankcije, posebice restrikcije koje se odnose na više od 800 tvrtki, i zadržati samo embargo na oružje. Ta je gesta namijenjena ohrabrivanju reformi, ali zadržava pritisak na vladu koja je naslijedila huntu u ožujku 2011.

23.04.2012. 12:20:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh