« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ZABRINUTI POLITIČARI

Uspjeh ekstremne desnice u Francuskoj brine Europu

Marine Le Pen je u prvom krugu predsjedničkih izbora izbila na treće mjesto s 18,01 posto osvojenih glasova, što njezina stranka do sada nikada nije postigla

Fotografija vijesti
Više o

Francuska

,

ekstremna desnica

,

izbori u Francuskoj

,

Marine Le Pen

Nakon što je francuska krajnja desnica u prvom krugu predsjedničkih izbora ostvarila povijesno dobar rezultat, više europskih čelnika izrazilo je zabrinutost ovom tendencijom koja je primjetna u nekoliko zemalja, prenosi Hina.

Zabrinutost je izražena na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luxembourgu.

Luksemburški šef diplomacije Jean Asselborn optužio je francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja da je djelomice odgovoran za uspjeh kandidatkinje Nacionalnog fronta Marine Le Pen jer je kampanju vodio na problemu poroznih europskih granica i kontroli imigracije.

"Ako se svaki dan ponavlja da treba mijenjati Schengen, da je potrebna snažna imigracijska politika, da treba razgovarati o francuskoj iznimci i slično, to je voda na mlin Nacionalnom frontu", rekao je Asselborn, inače socijalist.

Danski ministar vanjskih poslova Villy Sovndal kazao je da taj rezultat "jako zabrinjava", napomenuvši da je na tragu opće tendencije u Europi, koja postoji i u Danskoj te Finskoj.

"Zabrinut sam zbog tog osjećaja koji možemo vidjeti u našim otvorenim društvima, otvorenoj Europi. To me zabrinjava, i ne samo u Francuskoj", rekao je švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt.

Njegov austrijski kolega Michel Spindelegger rekao je da "jako uvjerljiv rezultat Marine Le Pen" treba "potaknuti na razmišljanje", a to stajalište dijeli i šef belgijske diplomacije Didier Reynders.

Marine Le Pen je u prvom krugu predsjedničkih izbora izbila na treće mjesto s 18,01 posto osvojenih glasova, što njezina stranka do sada nikada nije postigla.

23.04.2012. 13:29:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh