« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
no smoking

Sutra stupa na snagu zabrana pušenja

Od srijede nema više pušenja u restoranima i kafićima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

zabrana pušenja

,

opća zabrana pušenja

,

prestanak pušenja

,

Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda

,

nepušenje

,

Lako je prestati pušiti

Od sutra, 6. svibnja, zabranjeno je pušiti u kafićima i restoranima jer počinje potpuna primjena Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda.

Zakon, koji zabranjuje pušiti u svim javnim prostorijama, stupio je na snagu početkom studenoga prošle godine, no vlasnici kafića i restorana dobili su šestomjesečno razdoblje za prilagodbu.

Od sutra će pušenje u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama, a vlasnici restorana morat će osigurati posebnu prostoriju za pušenje u kojoj se neće moći naručiti hrana ili piće.

Namjera zakonodavca jest od duhanskog dima zaštititi 68 posto nepušača u Hrvatskoj te utjecati na promjenu ponašanja i prestanak pušenja 32 posto stanovništva.

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović istaknuo je pri donošenju Zakona da od posljedica pušenja u Hrvatskoj na godinu umre 10.000 ljudi, a njih 3000 umre zbog pasivnog pušenja. Troškovi liječenja bolesti koje su posljedica izravnoga ili neizravnog utjecaja duhanskog dima na godinu pak dosežu tri milijarde kuna.

Zabrani pušenja u kafićima i restoranima usprotivio se Ceh ugostitelja Hrvatske obrtničke komore, koji ističe da će ta mjera u ekonomskoj krizi dodatno ugroziti opstanak 5800 restorana i oko 10.000 barova koji su izvor egzistencije za 16.000 obrtnika ugostitelja, njihove zaposlenike i obitelji. Ipak, predsjednik Ceha ugostitelja Zlatko Puntijar nada se da će u daljnjim razgovorima s Ministarstvom zdravstva uskladiti pojedina zakonska rješenja jer nikome nije u interesu da se Zakon provodi na štetu ugostitelja.

Zakon propisuje i kazne pa pojedinac koji se ne bude pridržavao zabrane pušenja može biti kažnjen s 1000 kuna, a zaposlenik ugostiteljskog objekta ako dopusti pušenje od 500 do 1000 kuna. Kazne za pravne osobe kreću se od 5000 do 15.000 kuna. Za kontrolu provedbe Zakona bi će zaduženi sanitarna, zdravstvena i prosvjetna inspekcija, inspektori rada i Državni inspektorat.

Inače, Zakonom o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda zabranjeno je svako izravno i neizravno oglašavanje cigareta, a na kutijama cigareta velikim su slovima istaknuta upozorenja o štetnosti pušenja.

05.05.2009. 08:20:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh