« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
škart iz brazila

Sustav za dijalizu na Rebru iznimno je loše kvalitete

Katastrofalni rezultati kliničke slike pacijenata bude sumnje da se radi o nekvalitetnoj opremi

KBC Rebro
KBC Rebro (Boris Kovačev/CROPIX)
Više o

KBC Rebro

,

dijaliza

,

zavod za dijalizu

,

Jozo Lončar

,

pronefro brazil

Jozo Lončar, predsjednik udruge dijaliziranih i transplatiranih pacijenata KBC-a Rebro pokrenuo je burne reakcije izjavivši da je dijaliza na Rebru nekvalitetna, a kliničke slike pacijenata i više nego loše.

„Siguran sam da pacijenti u Zavodu za dijalizu na Rebru imaju nekvalitetne sustave za dijalizu", kaže Lončar. Radi se o potrošnom materijalu koji obavlja funkciju krvnih žila i kroz koji cirkulira krv tijekom hemodijalize.

Kako piše Večernji list, Lončar tvrdi da je u njegovom slučaju prolazilo manje krvi kroz taj sustav nego što je to potrebno, a to je direktno uzrokovalo jako loše rezultate nalaza.

Sustav za dijalizu proizvodi tvrtka Pronefro iz Brazil, a u Europu stiže preko Portugala. Uvoznik za Hrvatsku nije poznat. Lončar tvrdi da su se pacijenti često žalili na taj sustav.

No, nitko nije reagirao, pa je Udruga počela rješavati probleme pacijenata zbog čega, kako kaže Lončar, stalno prima zahvale. Pacijenti su sretni jer napokon postoji inicijativa da se riješi mito i korupcija na Rebru.

„Zavod koji je nacionalni referalni centar Republike Hrvatske za liječenje bubrežnih bolesnika trebao bi biti zrcalo dijalize. Bio sam na dijalizi u dosta centara, ali nikada nisam imao tako loše nalaze kao na Rebru", žali se Lončar i dodaje kako su u drugim centrima njegovi osobni nalazi znali biti bolji i do 70 posto.

Stoga je sumnja u kvalitetu novih uređaja razumljiva.

"Naše vapaje za pomoć, da se spase životi mnogi nisu čuli! Nije ih čuo ni ravnatelj bolnice akademik Reiner. Možete li zamisliti kako je čovjeku koji se ne može popeti na prvi kat? Vjerujem da mnogi znaju što znači kad je vrijednost hemoglobina 101, a ciljna je vrijednost od 110 do 120 grama na litru krvi", zaključuje na kraju Lončar.

03.10.2009. 21:42:02
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    doc_md
    04.10.2009. 10:50
    Da sa hemoglobinom 101 g/L ces sigurno imati takvu dispneju da se neces moci popeti na prvi kat... gluposti...
  2. avatar
    Komentator
    04.10.2009. 11:33
    Stvarno ljudi baljezgaju i onda tako poljuljaju vjerodostojnost priče. S hemoglobinom 101 živi se sasvim OK. Ja sam imala 64 i, da zapušem se do prvog kata. Sad imam 85 i ko' avion sam.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh