« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
rijeka

Gradi se Islamski centar od 10 milijuna eura

Autor idejnog projekta je pokojni kipar Dušan Džamonja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Žunić/CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Stjepan Mesić

,

Dušan Džamonja

,

Vojko Obersnel

,

Ivo Josipović

,

efendija Ševko Omerbašić

,

islamski centar rijeka

Danas je u Rijeci službeno postavljen kamen temeljac budućeg Islamskog centra. Svečanosti su prisustvovale tisuće muslimanskih vjernika iz čitave Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Počasni uzvanici, između ostalih, bili su predsjednik RH Stjepan Mesić, ministar kulture Božo Biškupić, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel,  Milan Bandić te SDP-ov predsjednički kandidat Ivo Josipović.

Pozdravne riječi svim prisutnima uputili su muftija Ševko ef. Omerbašić, pomoćnik za kulturu predsjednika Islamske Republike Iran Mehdija Mustafvi te ministar vakufa Katara Aimad Abdulla S. G. Al-Marri.

Katarski je emir, usput rečeno, za izgradnju Centra donirao 200 tisuća dolara.

Predsjednik Mesić pohvalio se kako je hrvatski sabor davne 1916. Proglasio islam službenom religijom u Hrvatskoj, a prijateljski govor održao je i riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Centar se gradi na području Zameta, na površini od 10,800 četvornih metara. Taj je prostor Grad Rijeka prodao Islamskoj zajednici.

Pokojni Dušan Džamonja, jedan od najpoznatijih kipara, autor je idejnog projekta. Sama građevina koštat će i do deset milijuna eura, a nosit će epitet drugog islamskog centra u Hrvatskoj pored onoga u Zagrebu.

03.10.2009. 21:02:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh