« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
POZITIVNI KORACI

'Susjedi' pozivaju na brz povratak pregovorima sa Sjevernom Korejom

Konačni cilj pregovora za koje je zainteresirana i Sjeverna Koreja je denuklearizacija korejskog poluotoka

(Wikipedia)
Više o

Japan

,

Kina

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

denuklearizacija

Peking, Tokio i Seul u subotu su pozvali na "brz povratak" šesterostranim pregovorima o sjevernokorejskom nuklearnom pitanju, javljaju svjetske agencije.

"I ubuduće ćemo biti privrženi dijalogu i pregovorima te ćemo mirnim putem nastaviti denuklearizaciju korejskog poluotoka", istaknuli su u zajedničkom priopćenju čelnici triju zemalja nakon susreta u Pekingu, prenosi France Presse.

"Uložit ćemo zajedničke napore s drugim stranama kako bi čim prije nastavili šesterostrane pregovore i sačuvali mir i stabilnost u sjeveroistočnoj Aziji i tako izgradili mir, sklad i napredak u Aziji", istaknuli su.

Sjeverna Koreja je u travnju, nakon sankcija Ujedinjenih naroda, napustila pregovore u kojima su sudjelovali dvije Koreje, SAD, Kina, Japan i Rusija.

Kineski premijer Wen Jiabao primio je u subotu u Narodnoj palači u središtu kineske prijestolnice japanskog kolegu Yukia Hatoyamu i južnokorejskog predsjednika Leea Myung-baka, što je drugi takav susret nakon onoga u Fukuoki, u Japanu. Trojica čelnika su na summitu izrazila želju da surađuju na gospodarskom polju.

Sjeverna Koreja želi tješnje veze sa Sjedinjenim Državama, Japanom i Južnom Korejom, rekao je Wen u subotu, dan nakon posjeta Pjongjangu gdje je sudjelovao u pregovorima, dodavši da je vrijeme za postizanje napretka ograničeno.

"Sjeverna Koreja se ne nada samo poboljšanju veza s SAD-om, već i s Južnom Korejom i s Japanom", rekao je na novinskoj konferenciji nakon susreta na vrhu s Japanom i Južnom Korejom.

"To je glavni dojam nakon mog posjeta", kazao je.

Nakon Wenova govora južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak je pohvalio zamisao Seula o dvostranim pregovorima sa Sjevernom Korejom.

"Zamisao je dobrodošla. Ali konačni cilj bilo kojih pregovora Južne i Sjeverne Koreje bit će denuklearizacija Sjeverne Koreje", rekao je Lee Myung-bak. (hina/metro-portal)

10.10.2009. 11:36:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh