« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ODBORSKA 'TAJNA'

Nobelova nagrada kao političko priznanje

Članovi Nobelovog odbora predstavljaju odnos snaga u norveškom parlamentu u kojem većinu imaju 'teški liberali'

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nobelova nagrada

,

Barack Obama Nobelova nagrada

,

Nobelov odbor

,

Thorbjorn Jagland

,

Sissel Marie Ronbeck

,

Agot Valle

,

Kaci Kullmann Five

,

Inger-Marie Ytterhorn

,

politička motivacija

Dodjela Nobelove nagrade za mir američkom predsjedniku Baracku Obami nakon samo devet mjeseci u Bijeloj kući šokirala je svijet no uvid u sastav norveškog Nobelovog odbora daje naslutiti razlog - tri od pet članova bi u američkoj politici bilo smatrana teškim liberalima, piše u subotu washingtonski online dnevnik Politico.

Jedan od članova odbora je zastupnik stranke Socijalističke ljevice. Sva petorica su političari koje bira norveški parlament Storting, a njihov izbor odražava relativnu snagu stranaka u parlamentu.

Uglavnom slijede norveške poglede na vanjsku politiku, internacionalističku po nazorima, s velikom afinitetom za Obaminu pojavu na svjetskoj pozornici, navodi Politico.

"Obamin govor na Općoj skupštini UN-a primljen je vrlo pozitivno, jer on točno odgovora načinu na koji Norvežani vide svoju vanjsku politiku", izjavio je Terje Leiren, profesor norveških studija na Sveučilištu Sjeverni Teksas.

Dva preostala člana Nobelovog odbora su konzervativci, no Odbor je u petak priopćio da je odluka o Obami bila jednoglasna.

"Sve lijeve stranke u Norveškoj su 'evolucijske' socijalističke stranke. One vjeruju da socijalizam evoluira, i da se to radi na demokratski način", Terje Leiren

Thorbjorn Jagland, predsjednik Nobelovog odbora, bivši je norveški premijer i bivši čelnik norveške Laburističke stranke, najveće stranke u zemlji.

Leiren je objasnio za Politico da je Norveška Laburistička stranka politički lijevi-centar, poput britanske laburističke stranke prije nego ju je Tony Blair 1990-ih gurnuo u ideološki centar.

"Na ulogu vlade se gleda pozitivno u Laburističkoj stranci i među norveškim socijalistima", rekao je Lieren. Sam Jagland, po njegovim je riječima, "u centru Laburističke stranke i nije radikal na bilo koji način".

Druga članica odbora je Sissel Marie Ronbeck, članica Laburističke stranke.

Treći lijevi političar u Nobelovom odboru je Agot Valle iz stranke Socijalističke ljevice, koja se zalaže za zaštitu okoliša i povećanje socijalnih izdvajanja.

Dva političara desno od centra u Nobelovom odboru su Kaci Kullmann Five iz Konzervativne stranke i Inger-Marie Ytterhorn, iz desničarske Stranke napretka, koja zagovara smanjenje poreza i ograničavanje imigracije.

Članovi Nobelovog odbora biraju se na mandat od šest godina i mogu biti ponovo birani. Iako to nije uvjet, svi su članovi odbora do sada bili norveški državljani. (hina/metro-portal)

10.10.2009. 11:19:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh