« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
EHH, DA

Suptilni neonacistički govor mržnje na Internetu

Društvene mreže su za desne ekstremiste u međuvremenu postale omiljeni put za širenje poziva na nasilje i govora mržnje

Online aktivizam sve jači
Online aktivizam sve jači (Arhiva)
Više o

neonacizam

,

društvene mreže

,

propaganda

Link na prvi pogled ne izgleda kao da se iza njega ne krije ništa neobično. Jer, ono što se kao Youtube video nalazi na Facebook stranici jednog mladića nosi naslov jednog aktualnog hollywoodskog filma. Ali iza najave filma "Pirati s Kariba 5" se krije nešto sasvim drugo: umjesto Hollywooda - huškanje. Neonacistička skupina "Besmrtnici" na taj način širi svoje huškačke poruke. A korisnik ekstremističku pozadinu poruke često prekasno otkrije. Nerijetko taj status u to vrijeme već ima "lajkove" i podijeli se dalje.

Neonacistički gerilski marketing napreduje

To je samo jedan od mnogih primjera kako desni ekstremisti gerilskim marketingom u društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera i Youtubea mame mlade korisnike Interneta, pojašnjava Thomas Krüger, predsjednik Savezne centrale za političko obrazovanje (BpB). "To ljude, koji s neonacističkim nazorima uopće ne simpatiziraju, nenamjerno čini distributorima", kazao je Krüger u Berlinu tijekom ovotjednog predstavljanja godišnjeg izvješća "Desni ekstremizam online".

Dva trenda su se pritom mogla primijetiti, kaže Glaser. Neonacisti sve češće svoje ekstremističke poruke prikrivaju iza fasade popkulture i pritom, kako kaže Glaser, izbjegavaju neumjesne parole te umjesto toga igraju na kartu trendovskog predstavljanja sa šarenim bojama i korištenja poznatih pozitivnih likova. Tako se, na primjer, za širenje desničarskih parola koristi plišani lik Keksomlata (Cookie Monster) iz Ulice Sezam. A lik Micky Mousea sa SS mrtvačkom glavom je brojnim dijeljenjem i "lajkanjem" na mreži postao kultnom figurom neonacista.Tih nenamjernih "distributora" je sve više. To je glavna poruka aktualnog izvješća, kojega su izdale Savezna centrala za političko obrazovanje i organizacija "jugendschutz.net" ("zaštita mladih").

Socijalni mediji i druge platforme kao što su Facebook, Twitter, Tumblr i Youtube su zbog svojih mogućnosti razmjene i dijeljenja informacija postale najvažnije propagandno sredstvo za desne ekstremiste, zaključuje Stefan Glaser. On je zamjenik internetske službe za sadržaje koje ugrožavaju mlade ljude i za jugendschutz.net analizira gdje i kako neonacisti šire govor mržnje i video snimke nasilja. "Više od 70 posto od 5.500 pregleda koje smo vršili prošle godine se odnosilo na Facebook, Youtube, Twitter i druge takve mreže."

No, nije se samo bolje maskiranje pokazalo kao novi trend neonacista na Internetu. Organizacija jugendschutz.net je uočila i drastično povećanje broja video snimaka u kojima se veličaju nasilje i huškanje: "Huškanje protiv muslimana, židova, Sintija i Roma i protiv homoseksualaca se sve češće odvija ne skriveno, već otvoreno", kaže Stefan Glaser. Pritom dolazi do potpunog "opuštanja" zbog anonimnosti na Internetu.

Online protudemonstracije

Više maskiranja i otvorene mreže podataka - oboje je protekle godine, prema navodima organizacije jugendschutz.net, dovelo do porasta broja kažnjivih sadržaja na Internetu. 1.842 slučaja sa sadržajima opasnima za mlade ljude su internetski kontrolori zabilježili protekle godine u Njemačkoj. Usporedbe radi: dvije godine ranije je zabilježeno tek nešto više od 1.000 slučajeva godišnje u kojima se krši Zakon o zaštiti mladih.

Njemačko Ministarstvo za obitelj financira s oko 300 milijuna eura za razdoblje od 2015. do 2019. izgradnju demokratskih centara kao i projekte u borbi protiv desnog ekstremizma. Ministrica za obitelj Manuela Schwesig, kao i šef Savezne centrale za političko obrazovanje su jasno poručili da se prevencija protiv desničarskog nasilja na Internetu tiče sviju. "Kad pomislim na to da su protudemonstracije na ulici postale gotovo kulturno dobro, onda je već odavno vrijeme da se pobuna pokaže i u digitalnom svijetu", kazao je Thomas Krüger. Ali je istovremeno poručio da je trenutačno još nedovoljno "online protudemonstracija" pri suočavanju s desnim ekstremizmom.

Piše: Richard Fuchs/Marina Martinović/DW
14.08.2014. 10:24:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Murglabe
    14.08.2014. 11:19
    U Sloveniji ima puno komunističke mafije!

    Video:

    https://www.youtube.com/watch?v=JsZAJ6PuSO8
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh