Superhrana: marelice
Suhe marelice sadrže dvostruko više beta-karotena od svježih i dobar su izvor željeza i kalcija
Marelica je žuto-narančasto voće, baršunaste kožice i mekog, slatkog, aromatičnog mesa, koje je podjednako fino suho i svježe.
Mogu se jesti sa žitaricama, kao pekmez, u kolačima ili same. Bogate su beta-karotenom i vlaknima, zaduženih za lijep i zdrav izgled kože te jako srce.
Marelice ujedno pomažu kod suhoće grla i ždrijela, umora, poteškoća u koncentraciji te pospješuju izgradnju stanica.
Suhe marelice sadrže dvostruko više beta-karotena od svježih, imaju puno veću energetsku vrijednost zbog šećera kojeg sadrže i dobar su izvor željeza i kalcija.
Jedna šalica svježih marelica sadrži 75 kcal, a 100 g sušenih marelica ima 195 kcal.
Pradomovina marelica, koju zovu i "kraljevsko voće", je Kina gdje se uzgaja već preko 4 000 godina. Iz Kine ih je na Sredozemlje donio Aleksandar Veliki.
Novi komentar