Superhrana: heljda
Heljda je bogata proteinima i aminokiselinama, priprema se kao riža i odličan je prilog svim jelima
Heljda nije zrnasta žitarica nego plod sjemena koji, za razliku od ostalih žitarica, nije visoko pozicioniran prema glikemijskom indeksu. Sadrži više proteina od riže, pšenice, prosa i kukuruza i bogata je esencijalnim aminokiselinama lizin i arginin.
Superhrana se posebno preporučuje alergičarima jer ne sadrži gluten. Jedinstvena svojstva heljde pomažu u smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka, što je od velike važnosti za dijabetičare i osobe koje se bore s kilogramima.
Vjeruje se da proteini u heljdi pomažu u smanjenju hipertenzije. Osim toga, visok udio magnezija smanjuje osjećaj anksioznosti. Heljda se smatra lako probavljivom namirnicom koja zbog udjela željeza, kalija i B-vitamina jača kosu i nokte.
Biljka potječe iz Azije, a u Europu su je doveli Mongoli u 14. stoljeću. Danas se najviše sadi po cijeloj Aziji i Rusiji, te Sjevernoj Americi i Srednjoj Europi. Sjemenke su obavijene nejestivom ljuskom koja se odstrahuje prije puštanja u prodaju.
Okus heljde je specifičan, iako malo podsjeća na lješnjake. Isprane sjemenke se kuhaju poput riže (oko 25 minuta), a najčešće se koriste kao prilog glavnim jelima ili pripremaju kao rižoto. U prodaji postoji i brašno od heljde za pripremu kolača ili palačinki.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar