« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
BOLJE OD RIŽE

Superhrana: heljda

Heljda je bogata proteinima i aminokiselinama, priprema se kao riža i odličan je prilog svim jelima

Heljda
Heljda (Wikipedia)
Više o

proteini

,

aminokiseline

,

superhrana

,

heljda

Heljda nije zrnasta žitarica nego plod sjemena koji, za razliku od ostalih žitarica, nije visoko pozicioniran prema glikemijskom indeksu. Sadrži više proteina od riže, pšenice, prosa i kukuruza i bogata je esencijalnim aminokiselinama lizin i arginin.

Superhrana se posebno preporučuje alergičarima jer ne sadrži gluten. Jedinstvena svojstva heljde pomažu u smanjenju razine šećera u krvi nakon obroka, što je od velike važnosti za dijabetičare i osobe koje se bore s kilogramima.

Vjeruje se da proteini u heljdi pomažu u smanjenju hipertenzije. Osim toga, visok udio magnezija smanjuje osjećaj anksioznosti. Heljda se smatra lako probavljivom namirnicom koja zbog udjela željeza, kalija i B-vitamina jača kosu i nokte.

Biljka potječe iz Azije, a u Europu su je doveli Mongoli u 14. stoljeću. Danas se najviše sadi po cijeloj Aziji i Rusiji, te Sjevernoj Americi i Srednjoj Europi. Sjemenke su obavijene nejestivom ljuskom koja se odstrahuje prije puštanja u prodaju.

Okus heljde je specifičan, iako malo podsjeća na lješnjake. Isprane sjemenke se kuhaju poput riže (oko 25 minuta), a najčešće se koriste kao prilog glavnim jelima ili pripremaju kao rižoto. U prodaji postoji i brašno od heljde za pripremu kolača ili palačinki.

Piše: Romina McGuinness, Metro World News
09.12.2010. 13:21:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    kako smrsati
    12.02.2014. 01:55
    Heljda je čudo, lako probavljiva, odlična za održavanje tjelesne težine a idelna i za mnoge druge aspekte zbog vitamina B koji sadrži. Zanimljivo mi je to da negdje piše da ne spada u žitarice.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh