« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
KAKO JE SVE POČELO?

Super-računalo SCIAMA otkriva tajnu nastanka svemira

SCIAMA je sposoban odraditi preko milijardu izračuna u sekundi i bit će sjajan pomoćnik u namjeri da se prošiti postojeće znanje o galaksijama i gravitaciji

Hoćemo li ikada otkriti tajnu nastanka svemira?
Hoćemo li ikada otkriti tajnu nastanka svemira? (FreeDigitalPhotos/UOP)
Više o

svemir

,

galaksije

,

super računalo

,

SCIAMA računalo

Znanstvenici su predstavili novo super-računalo uz pomoć kojega namjeravaju otkriti tajnu nastanka svemira. SCIAMA, naziv iza kojeg se nalazi 1.000 desktop računala, instaliran je u prostorijama Sveučilišta Portsmouth (UOP) kako bi zaprimao i obrađivao ogromne količine astronomskih podataka.

SCIAMA je sposoban odraditi preko milijardu izračuna u sekundi i bit će sjajan pomoćnik u namjeri da se prošiti postojeće znanje o galaksijama i gravitaciji. Istraživači sa sveučilišnog Instituta za kozmologiju i gravitaciju (ICG) upotrijebit će SCIAMA-u za simulaciju prostranih svemirskih regija, istraživanje svojstava stotina milijuna galaksija i rješavanje kozmoloških problema.

Stručnjak pri ICG-u Gary Burton (na fotografiji s desna) odgovoran je za upravljanje super-računalom, piše Daily Mail. „Ono može odraditi milijardu izračuna svake sekunde i pratiti kretanje milijardi čestica u simulaciji", kazao je Burton dodavši da su super-računala kao što je SCIAMA prijeko potrebni kako bi se mogle obraditi ogromne količine informacija koje pristižu sa satelita, teleskopa i ostalih detektora. Prvi rezultati očekuju se u bliskoj budućnosti.

02.02.2011. 17:42:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    02.02.2011. 18:17
    ma nemojte me nasmijavati
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh