« Glazba
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ZAGREBAČKA FILHARMONIJA

Sunčev put u Bijeloj oktavi

Prvi koncert iz Bijele oktave Zagrebačke filharmonije donosi nam Sunčev put pod ravnanjem En Shaoa

Zagrebačka filharmonija, Bijela oktava - Sunčev put
Zagrebačka filharmonija, Bijela oktava - Sunčev put (ZF)
Više o

Zagrebačka filharmonija

,

Sergej Prokofjev

,

malteški brod

,

Bijeli ciklus

,

NBA 2K12

Nakon iznimno uspješnog otvorenja sezone, Zagrebačka filharmonija nastavlja u znaku 140. obljetnice i najavljuje još jedan nezaboravan doživljaj. Koncertom u Bijeloj oktavi vodi nas na "Sunčev put"!

To je, naime, naziv koncerta prema istoimenom antologijskom ostvarenju Mila Cipre. Na tom će nas "putu" voditi En Shao, trenutni šef dirigent Simfonijskog orkestra RTV Slovenije. Bit će to sjajni drugi koncert u sezoni Filharmoničara u kojoj nam sloganom poručuju: "Jedan orkestar - Bezbroj glazbenih doživljaja"!

Skladateljski imaginarij Mila Cipre prepun je tajnovitih simbola i zagonetnih značenja, a Sunčev put je uzbudljivo putovanje njegovim autorskim svijetom - pravi glazbeni kaleidoskop u kojem veliki simfonijski orkestar korača sunčevim putem kroz zviježđa zodijaka.

Britka, elegantna i duhovita Klasična simfonija Sergeja Prokofjeva, skladana po uzoru na slavne simfonije Josepha Haydna, nastavit će taj zanimljivi glazbeni put. Njen autor, "enfant terrible" ruske glazbe, tvrdio je da je skladana iz puke zabave. Bez obzira na tu izjavu, ubrzo je prihvaćena kao prava miljenica i orkestara i publike.

Na kraju tog glazbenog putovanja dočekat će nas Ravelov balet Dafnis i Hloja skladan za kultnog plesača i koreografa Mihaila Fokina i slavni Ruski balet Sergeja Djagiljeva koji je "žario i palio" Parizom s početka 20. stoljeća. Pravo je čudo da je ovaj balet zaživio na kazališnim daskama, jer su brojne nesuglasice između Fokina i Ravela u više navrata odgađale datum premijere. Fokin je od Ravela priželjkivao glazbu potpuno drukčiju od svega što je dotad čuo, a dobio je pravo remekdjelo nesvakidašnje ljepote, jedno od najljepših ostvarenja francuske glazbe, kako se o baletu izrazio veliki Igor Stravinski.

"Bezbroj glazbenih doživljaja" i uzbudljivo glazbeno putovanje očekuju nas uz Filharmoničare i sjajnog maestra na prvom koncertu u Bijeloj oktavi.

14.10.2010. 14:24:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh