« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 10 mjeseci
SAVJETI :)

Sunčanje je opasno, što napraviti kad izgorite

Osim što nije baš neki izgled, problem je u tome što se radi o mogućem zdravstvenom poblemu

Budite pametni
Budite pametni (Arhiva)
Više o

Sunce

,

opekline

,

opekline od sunca

Sunce je sjajna stvar, uživamo u njemu... sve dok se ne opečemo i hodamo crveni kao rakovi. Osim što nije baš neki izgled, problem je u tome što se radi o mogućem zdravstvenom poblemu.

Zaklada za rak kože navodi da je rizik još i veći ako ste ove opekline imali pet ili više puta u životu.

Što uzrokuje bol? 

"Ultraljubičasto zračenje oštećuje DNA u koži, što dovodi do upalnog odgovora sintezom prostaglandina i citokina i oticanjem krvnih žila kože", objasnio je dermatolog dr. Samer Jaber. "To uzrokuje crvenilo, otekline i bol. Ponekad se zahvaćene stanice kože unište", dodao je. Opekline je potrebno liječiti čim prije, a dermatolozi su otkrili najbolje kućne lijekove koje vam mogu pomoći u tome.

>> Kako ublažiti opekline od sunca >>

Hidratizirajte se - ako imate opekline trebate piti puno tekućine kako biste spriječili dehidraciju, navodi Američko udruženje za dermatologiju.

Hladni obolog - čistu krpu namočite u hladnoj vodi i stavite je na opeklinu. Postupak ponavljajte pet puta dnevno, a krpu na opeklini držite pet do deset minuta.

Istuširajte se hladnom vodom - američko udruženje dermatologa objašnjava da hladna voda zapravo može pomoći u gašenju vatre koju osjećate na koži. Istuširajte se hladnom vodom i pažljivo se obrišite ručnikom, ali neka koža ostane malo vlažna kako bi mogla upiti hidratantnu kremu koju nanesete.

Koristite aloe veru - aloe vera može pomoći u liječenju opeklina. Pripravke od aloe vere možete nanositi na opkeline nekoliko puta dnevno ili napravite hladne obloge od aloa vere.

Koristite mliječne proizvode - Jaber ističe da na tkakninu možete nanijeti hladno mlijeko, a zatim tkaninu stavite na opeklinu. Također, možete koristiti i obični jogurt. Mliječni proizvodi mogu ublažiti bol i potaknuti proces zacjeljivanja, a možete ih nanositi svakih 20 minuta tijekom nekoliko sati, prenosi MSN.

>> Domaći recept za ublažavanje opeklina od sunca >>

Kako biste spriječili pojavu opeklina, koristite kreme za sunčanje. Ultraljubičasto zračenje najintenzivnije je sredinom dana pa biste tada trebali izbjegavati izlaganje suncu.

21.06.2021. 11:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.06.2021. 17:48
    najgoe od 11 do 17
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh