« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
KONTRVERZNE TVRDNJE

Sunčanje produljuje život

Švedski onkolog Håkan Olsson tvrdi da žene koje se vole sunčati jednostavno žive dulje, manje su sklone dijabetesu, stvaranju krvnih ugrušaka i raku maternice

Sunčanje
Sunčanje (Deviantart)
Više o

sunčanje

,

solarij

,

melanom

,

rak kože

,

krvni ugrušak

,

rak maternice

Predugo izlaganje suncu povećava rizik od raka kože, ali kao što to obično biva u znanstvenim krugovima, određena skupina stručnjaka sa Sveučilišta Lund iz Švedske tvrdi da oni koji se vole sunčati na taj način ustvari produljuju život. Prema njihovom uvjerenju izlaganje suncu ima više prednosti nego nedostataka. Ove kontroverzne tvrdnje iznijeli su nakon proučavanja učinaka izlaganja suncu kojemu se podvrgnulo 40.000 Šveđanki.

Onkolog Håkan Olsson rekao je za jedne švedske novine kako njegovo istraživanje pokazuje i dokazuje da žene koje se sunčaju jednostavno dulje žive. Švedski stručnjak i njegovi kolege čvrsto stoje iza tvrdnji da kupanje u sunčevim zrakama sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, stvaranje raka maternice i nastanak dijabetesa. Navodno su otkrili da se krvni ugrušci dva puta češće stvaraju tijekom tamnih zimskih dana. Zanimljivo je da su rezultati istraživanja u Švedskoj ugledali svjetlo dana baš sada kad se u toj zemlji bilježi sve veći broj slučajeva raka kože. Aktualno je i analiziranje potencijalne povezanosti između pomanjkanja vitamina D i melanoma. Dr. Ollson odgovara da za rak kože nije nužno krivo samo sunčanje u čemu ga slijedi znatan broj kolega. On je uvjeren da sigurno postoje još neki čimbenici za povećanje rizika od raka kože. Ipak, upozorava da ovo istraživanje ne znači da bismo prvom prilikom trebali otići na neku sunčanu plažu ili u solarij. Umjerenost i zaštitne kreme i dalje su najpreporučljivije metode zaštite i prevencije. Rezultati švedskog istraživanja predstavljeni su na nedavno održanoj konferenciji Švedskog društva za medicine u Göteborgu.

03.12.2010. 19:06:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ZarađujemMasno
    03.12.2010. 22:10
    nije tu ništa kontroverzno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh