« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
SAMO PRIJEDLOZI

Summit završio bez konkretnih obveza za nuklearnu sigurnost

S koracima koje smo poduzeli američki narod će biti zaštićeniji, a svijet sigurniji, istakao je Obama

(Getty Images)
Više o

nuklearno oružje

,

Washingtonski summit

,

nuklearna sigurnost

Predsjednici država ili vlada 47 zemalja završili su summit o nuklearnoj sigurnosti u Washingtonu, prihvativši u zajedničkoj izjavi plan američkog predsjednika Baracka Obame za "stavljanje pod ključ" stotina tisuća tona nuklearnog goriva za oružje do 2014.

Okupljeni su se čelnici dogovorili održavanje idućeg summita o nuklearnoj sigurnosti u Južnoj Koreji 2012., kako bi se ocijenio napredak u provedbi plana.

"Večeras mogu izvijestiti da smo iskoristili priliku da pojednično i zajednički preuzmemo obveze za poduzimanje konkretnih koraka kako bi osigurali nuklearne materijale, da nikada ne padnu u ruke terorista, koji bi ih sigurno uporabili", rekao je Obama na konferenciji za tisak po završetku skupa.

"Naš cilj je jasan: osigurati da se teroristi nikada ne domognu plutonija ili visokoobogaćenog urana, ključnih sastojaka nuklearnog oružja", ističe se u priopćenju koje je objavio domaćin skupa SAD.

No, u zajedničkoj izjavi koja je jednoglasno prihvaćena, čelnici su iznijeli malo konretnih planova kada je riječ o osiguravanju određenih količina nuklearnog materijala ili prebacivanju reaktora koji koriste visokoobogaćeni uran na manje opasno gorivo.

Umjesto toga oni navode da će raditi zajednički "po potrebi" te da će načiniti takve preinake "gdje je to tehnički i ekonomski izvedivo".

Zajednička izjava na tri stranice donosi 12 obveza koje su preuzele zemlje sudionici skupa, uključujući obećanje svake od potpisnica da će održavati učinkovitu sigurnost nuklearnog materijala na svom teritoriju.

Zemlje su se obvezele da će "spriječiti nedržavne protagoniste od pribavljanja informacije o tehnologiji uporabe nuklearnog materijala za zle namjere, te istakle važnost snažne nacionalne legislative i propisa za nuklearnu sigurnost", ističe se u dokumentu.

Također je podržano jačanje uloge UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u nadzoru režima osiguranja nuklearnog materijala.

"Naš cilj je jasan: osigurati da se teroristi nikada ne domognu plutonija ili visokoobogaćenog urana, ključnih sastojaka nuklearnog oružja", ističe se u priopćenju koje je objavio domaćin skupa SAD. (hina/metro-portal)

 

14.04.2010. 07:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh