« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
6,9 PO RICHTERU

Kina: Potres usmrtio 300 ljudi, ozlijeđeni se broje u tisućama

POGLEDAJTE VIDEO: Tibetansku visoravan često pogađaju potresi, ali su ljudske žrtve obično vrlo male jer je riječ o slabo naseljenom području

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (YouTube )
Više o

Kina

,

Tibet

,

potres

Potres jakosti 6,9 stupnjeva Richtera usmrtio je u srijedu na Tibetu oko 300 ljudi, više od 8000 ljudi je ozlijeđeno, a strahuje se da se pod ruševinama kuća, škola i poslovnih zgrada u toj pokrajini na jugozapadu Kine nalazi veliki broj ljudi, javili su kineski mediji.

U nizu udara urušile su se brojne zgrade sagrađene od cigle u okrugu Yushu, dok su novije zgrade ostale stajati, ali su se na njima pojavile pukotine, rekli su očevici. U regiju su poslani pripadnici kineske vojske.

Oko 300 osoba poginulo je u glavnom gradu okruga Yyekuu, rekao je Huang Limin, zamjenik glavnog tajnika vlade okruga. Tibetansku visoravan često pogađaju potresi, ali su ljudske žrtve obično vrlo male jer je riječ o slabo naseljenom području.

Vladini dužnosnici rekli su da je većina zgrada teško oštećena. "Vidio sam ozlijeđene posvuda. Sada je najveći problem nedostatak šatora, lijekova, medicinske opreme i osoblja", rekao je jedan dužnosnik za agenciju Xinhuu. Xinhua je ranije javila da su u potresu srušene škole i vladine zgrade. Spasilačke ekipe i stanovnici nastavljaju potragu za preživjelima, a pretpostavlja se da su neki učenici ostali zarobljeni ispod ruševina školskih zgrada, javila je agencija.

Epicentar potresa nalazio se u planinskom području koje se nalazi između pokrajine Qinghai i autonomne regije Tibet. Američki geofizički zavod USGS objavio je da se epicentar potresa nalazio 240 km sjeverozapadno od tibetanskog grada Qamdoa na dubini od 10 km. (hina/metro-portal)

14.04.2010. 08:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh