« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ODUPIRANJE REŽIMU

Sukobi u Siriji i dalje traju

Iako su sirijske vlasti prihvatile mirovni plan UN-a i Zapada, oružani sukobi u zemlji ne jenjavaju

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

pobunjenici

,

oružani sukob

Sirijci koji nastoje zbaciti predsjednika Bashara al-Assada sastaju se u nedjelju sa svojim zapadnim pristašama dok se borbe u toj zemlji nastavlju unatoč izjavi sirijske vlade da je jednogodišnja pobuna okončana, javlja Hina.

Sirijska politička oporba ostaje podijeljena i još nije službeno prihvatila mirovni plan posebnog izaslanika Ujedinjenih naroda i Arapske lige Kofija Annana.

Izgledi za vojnu intervenciju koju bi predvodio Zapad su skoro nikakvi mada je saudijski ministar vanjskih poslova princ Saud al-Faisal u subotu ponovio poziv da se naoruža sirijska oporba kazavši kako je to "dužnost".

Assad, čiji je ministar vanjskih poslova proglasio u petak da je pobuna skršena, rekao je kako prihvaća Annanov plan ali da mora ostaviti sigurnosne snage u gradovima kako bi održavale sigurnost.

Njegovi protivnici kažu kako neće položiti oružje dok se vojska i teško naoružanje ne povuku.

Oporbeni aktivisti su priopćili kako su sigurnosne snage ubile 25 Sirijaca u subotu u granatiranju i napadima na oporbena područja.

U televizijskom obraćanju uoči nedjeljnog susreta skupine Prijatelja Sirije u Istanbulu, na kojem će sudjelovati i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, turski premijer Tayyip Erdogan zvučao je pesimistično glede izgleda da Assad ispoštuje mirovni plan.

"Želimo da prestanu napadi na civile i da se udovolji legitimnim zahtjevima sirijskog naroda. Nažalost, akcije Assadova režima ne daju nade", rekao je Erdogan.

Sastanak će dovesti za isti stol Assadove protivnike i ministre vanjskih poslova savezničkih zapadnih sila uključujući američku državnu tajnicu Hillary Clinton.

Annanov prijedlog za okončanje onoga što je u ožujku 2011. počelo kao miran prosvjed protiv Assadove vladavine a pretvorilo se u oružanu pobunu traži da vojska odmah prekine nasilje i da prva povuče svoje snage. Ne poziva Assada da odstupi s vlasti kao što su oporba i njezine zapadne i arapske pristaše zahtijevali.

Washington i arapske zaljevske zemlje, koji vjeruju kako Assad naprosto kupuje vrijeme, pozvali su Annana da postavi rokove za "sljedeće korake" ako ne dođe do prekida vatre kao što njegov plan traži.

Više od 9.000 ljudi ubile su Assadove snage tijekom jednogodišnje pobune, prema Ujedinjenim narodima, dok Damask tvrdi kako je izgubio oko 3.000 pripadnika sigurnosnih snaga.

 

01.04.2012. 11:06:41
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh