« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA

Sud u Strasbourgu osudio Bugarsku zbog zabrane makedonske udruge

Bugarska, kojoj ovo nije prva ovakva kazna zbog sličnih zabrana, prisiljena je udruzi Ilinden i njenim članovima platiti 9000 eura kazne

Fotografija vijesti
Više o

Bugarska

,

Strasbourg

,

ljudska prava

,

Europski sud za ljudska prava

,

Ilinden

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu ponovno je u utorak osudio Bugarsku zbog kršenja ljudskih prava kada je riječ o makedonskoj udruzi Ilinden i njezinu djelovanju, kojoj službena Sofija predbacuje da potiče na separatizam, piše Hina.

Suci iz Strabourga procijenili su da činjenica prema kojoj udruga Ilinden propagira separatističke ideje te se zalaže za svoje političke ciljeve nije dovoljno snažan razlog da se zabrani njihovo registriranje niti da im se zabrane mirna okupljanja.

Bugarska, koja je već bila osuđivana zbog sličnih poteza i motiva, morat će Udruzi Ilinden i nekim njezinim članovima posebno, isplatiti odštetu u iznosu od 9000 eura. Bugarska je ranije osuđena zbog raspuštanja slične udruge.

UMO-Ilinden, udruga je osnovana 1990. na jugozapadu Bugarske i cilj joj je postići priznanje makedonske manjine u Bugarskoj. Stranka UMO Ilinden-Pirin, utemeljena 1998., raspuštena je pošto su 2000. bugarske vlasti njezino djelovanje proglasile protuustavnim.

18.10.2011. 21:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh