« Svijet
objavljeno prije 15 godina
ŠPANJOLSKA

Sud naložio obustavu postupka protiv vojnika SAD-a

Trojica američkih vojnika bili su optuženi zbog tenkovske paljbe na bagdadski hotel tijekom kojeg je poginuo španjolski snimatelj

(Corbis)
Više o

Irak

,

Španjolska

,

Bagdad

,

američka vojska

,

Jose Couso

,

Taras Protsyuk

,

Santiago Pedraz

,

ubojstvo snimatelja

,

hotel Palestina

,

Thomas Gibson

,

Philip de Camp

,

Philip Wolford

Španjolski sudac Santiago Pedraz u utorak je od nacionalnog suda dobio nalog da obustavi postupak koji je pokrenuo protiv trojice američkih vojnika zbog pogibije španjolskog snimatelja Josea Cousoa u Bagdadu.

Jose Couso je ubijenu travnju 2003. godine kada je američki tenk pucao na bagdadski hotel 'Palestina' u kojem su odsjeli novinari. U istom napadu je poginuo i Reutersov snimatelj Taras Protsyuk. Sudac Pedraz je za ubojstvo i zločin protiv međunarodne zajednice optužio američkog narednika Thomasa Gibsona, časnika Philipa de Campa i zapovjednika postrojbe Philipa Wolforda.

Slučaj je bio arhiviran, no Pedraz ga je ponovno otvorio u svibnju ove godine. Sudsko vijeće nadležno za kaznene postupke izjavilo je da nema bitnih novih podataka koji bi opravdali nov postupa, a SAD je ostao pri stajalištu da zločina nije bilo jer su vojnici djelovali u skladu s ratnim okolnostima.

Izvor: Hina

14.07.2009. 21:17:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh