« Film
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
BIJELI VAL

Subversive Film Festival od 1. do 25. svibnja u zagrebačkim kinima

Središnja tema ovogodišnjeg festivala je socijalizam, a posjetitelji će imati priliku čuti i Slavoja Žižeka ili Noama Chomskog

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.subversivefilmfestival.com)
Više o

Subversive Film Festival

,

Slavoj Žižek

,

Bijeli val

,

zagreb-info

,

zagrebačka kina

Socijalizam je središnja tema ovogodišnjeg Subversive Film Festivala, koji će se održati od 1. do 25. svibnja u više zagrebačkih kina, a novost je odvajanje teorijskog i filmskog dijela, izvijestili su danas organizatori, udruga "Bijeli val".

Tema socijalizma teorijski će se obraditi na međunarodnoj konferenciji "Krah neoliberalizma i ideja socijalizma danas", od 3. do 7. svibnja u kinu "Europa", bez glorificiranja, s različitih gledišta i kroz predstavljanje "socijalističkih praksi", od Venezuele, Senegala i Rusije do studentskih prosvjeda u Hrvatskoj.

Direktori konferencije su Slavoj Žižek i Srećko Horvat, a svoj dolazak potvrdili su, među ostalima, Gianni Vattimo, Samir Amin, Michail Ryklin, Michael Lebowitz i Boris Buden, dok će Noam Chomsky i Michael Hardt sudjelovati putem video veze.

Tijekom gotovo cijelog svibnja u "Tuškancu" će se prikazivati retrospektiva jugoslavenskih filmova, njih 75 snimljenih od početka pedesetih do kraja osamdesetih, te retrospektiva radova Živojina Žike Pavlovića. Zagrebačka škola animiranog filma predstavit će se kroz stotinjak radova, uključivši i opus Dušana Vukotića.

Izbor latinoameričkih i istočnoeuropskih filmova, s naglaskom na revolucionarni filmski modernizam šezdesetih i sedamdesetih, prikazat će se od 9. do 15. svibnja u kinu Studentskog centra.

Treći dio filmskog programa, nazvan "Film kao subverzivna umjetnost", predstavit će od 17. do 22. svibnja u kinu "Grič" autore suvremenog političkog filma, trodnevnu filmsko-teorijsku školu i trodnevni filmsko-teorijski simpozij o jugoslavenskom filmu.

Popratni program donosi koncerte skupina "Tindersticks", "Secret Chiefs 3" i "Cinkuši", te izložbu "Umjetnost uvijek ima posljedice" u zgradi bivšeg Muzeja suvremene umjetnosti. (hina/metro-portal)

31.03.2010. 13:09:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh