« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
MITOVI

Stvarno podrijetlo poznatih jela

Mislite da su Francuzi izumili kroasan? Grdno se varate, a nemaju veze ni s pomfritom

Francuzi su prisvojili kroasan
Francuzi su prisvojili kroasan (Arhiva)
Više o

hrana

,

pizza

,

sushi

,

kroasan

,

chimichanga

Poznata jela koja uzimamo zdravo za gotovo kao predstavnike nacionalnih kuhinja u nekim iznenađujučim slučajevima uopće nisu proizvod tradicije tih zemalja. Naravno, te ih zemlje veselo prigrle zbog popularnosti, pa čak i dodaju neku svoju odrednicu u naziv.

Najbolji primjer su poznati prženi krumpirići koji se u cijelom svijetu zovu french fries, a stvarni izumitelji su Belgijanci, a ne Francuzi.

Pizza je simbol Italije, no jedino što na ovoj pizzi kakvu sada jedemo ima veze s Italijom je umak od rajčice i sir. Sve ostale dodatke su smislili u Americi i proširili ih svijetom, pa tako i kod nas.

Rolice od jaja vežemo uz kinesku kuhinju, no prava je istina da su originalne proljetne rolice iz Hong Konga modificirane od strane kineskih usljenika u SAD i opet krenule svijetom.

Amerikanci su odgovorni i za chimichange, obavezan dio menija bilo kojeg meksičkog restorana. Ove tortilje punjene mesom i povrćem pržene u ulju su spoj meksičke i teksaške kuhinje, a prema legendi je kuharica u restoranu u Tucsonu jednostavno greškom ubacila burrito u fritezu i stvorila novo jelo.

Za kraj, još jedna francuska tradicionalna poslastica koja nema veze s Francuskom - popularni kroasan. Izumio ga je jedan Austrijanac i nazvao ga kipferl, nakon čega se po legendi preselio u Francusku gdje je postigao velik uspjeh.

26.04.2013. 09:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh