« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
JEDNA BORBA

Studenti prosvjeduju u gotovo svim gradovima

Besplatno visoko obrazovanje za sve cilj je koji svi podupiru.

(Goran Sebelić, CROPIX)
Više o

studenti

,

studentski prosvjed

,

sveučilišta

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

nezavisna inicijativa za besplatno obrazovanje

Studentski prosvjedi u kojima studenti traže besplatno visoko obrazovanje za sve i na svim razinama, uključujući i poslijediplomske studije, te se protive komercijalizaciji studiranja nastavljeni su i danas na sveučilištima u Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci.

Tako je oko 20 studenata splitskoga Sveučilišta u podne počelo prosvjedovati ispred zgrade Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB). Za razliku od kolega s Filozofskoga fakulteta, koji traže da se školarine odmah ukinu, oni traže da se školarine sada smanje za 50 posto, a potpuno ukinu najdulje za pet godina.

Taj su zahtjev uputili Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, a rektor Ivan Pavić, nakon potpore prosvjednicima na Filozofskom fakultetu, podupro je i studente FESB-a.

Studenti Sveučilišta u Zadru četvrti dan prosvjeduju i blokiraju sveučilišne zgrade, a za danas su predvidjeli mnoga alternativna predavanja. Studentima će tako od 14 do 19 sati nekoliko profesora govoriti o akcijama i prosvjedima studenata u Hrvatskoj i inozemstvu u posljednjih 10-ak godina.

Među ostalim, sociolog Ratko Ćorić održat će predavanje o uvjetima demokracije, a profesor Igor Radeka govorit će o profesoru u sustavu obrazovanja.

Mnogi studenti osječkoga Filozofskog fakulteta, ali i ostalih osječkih fakulteta, danas, drugoga dana prosvjeda, održali su sastanak na kojem su odlučili da će i dalje prosvjedovati i blokirati nastavu te zahtijevati besplatno studiranje i kvalitetnu provedbu Bolonjskoga procesa.

I studenti riječkoga Filozofskog fakulteta nastavljaju prosvjednu blokadu fakulteta tražeći besplatno visokoškolsko obrazovanje za sve.

Kako je sinoć na drugome skupnom sastanku pokrenuto potpisivanje peticije za besplatno studiranje svih, danas je rečeno da će se studentima Filozofskoga fakulteta u potpisivanju peticije pridružiti i studenti riječkoga Medicinskog fakulteta, Pravnoga fakulteta, Ekonomskoga fakulteta i Akademije primijenjenih umjetnosti. Polaznici akademije u znak potpore, u suradnji s nastavnim osobljem, jučer i danas nisu održali nastavu, a studenti ostalih triju fakulteta koji podupiru prosvjede izvijestili su da na svojim fakultetima ne mogu organizirati blokadu.

Kolegama u Zagrebu, Zadru, Rijeci, Splitu i Osijeku podršku su izrazili i pulski studenti koji najavljuju početak svog prosvjeda 4. svibnja. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 15:50:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh