« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
SPLIT

Sindikati javnih službi najavili referendum i štrajk

Od 27. do 29. travnja održati će se referendum o štrajku koji bi trebao početi 12. svibnja.

(Igor Sambolec, CROPIX)
Više o

sindikati

,

GSV

,

Spomenka Avberšek

,

Vilim Ribić

,

Ivica Babić

,

minimalne plaće

,

Sindikati javnih službi

,

štrajk javnih službi

,

referendum o štrajku

,

Branimir Mihalinec

Sindikati javnih službi najavili su na današnjoj konferenciji za novinare da će od 27. do 29. travnja održati referendum o štrajku koji će, ako se članstvo izjasni za to, početi 12. svibnja.

To su dosad, kako je rečeno, podržali sindikalni povjerenici u Osijeku, Rijeci i Zagrebu a čelnici sindikata, prosvjete, znanosti, zdravstva, kulture i socijalne skrbi očekuju i potporu sindikalaca iz Dalmacije.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec optužio je vladu da ne želi i ne zna rješavati probleme. "Vlada nam i dalje šalje poruke da su otvorena vrata za pregovore, ali pod uvjetom da potpišemo katastrofalni sporazum koji su sklopili državni službenici", kazao je.

Sindikati javnih službi traže samo da se sada utvrdi pravedna cijena rada za razdoblje nakon što Hrvatska iziđe iz krize i recesije.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek odbila je mogućnost da javne službe prihvate vladinu ponudu o smanjenju plaća za šest posto istaknuvši kako, primjerice, u Sloveniji i Srbiji nisu smanjene plaće zaposlenima u javnim službama, iako je i tamo kriza i recesija.

Čelnik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić izrazio je potporu zahtjevima studenata za besplatnim školovanjem ocjenivši kako sadašnji događaji u Hrvatskoj prerastaju u borbu za socijalno pravednu državu.

"Mi ni po koju cijenu nećemo prihvatiti udar na minimalnu plaću i solidariziramo se sa svima koji su u ovom trenutku u nepovoljnom položaju", rekao je.

Dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić komentirao je nedavnu sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), koju su čelnici sindikata javnih službi napustili nakon svađe s predstavnicima vlade i poslodavaca, ocjenivši da nije bila sazvana kako bi se riješio problem, već da vlada pridobije gospodarske sindikate i poslodavce protiv planiranog štrajka javnih službi.

Posvađao sam se s dopredsjednicom Vlade Jadrankom Kosor jer svojom pasivnošću otežava rješavanje problema između sindikata i vlade, te s ministrom financija Ivanom Šukerom koji nije u stanju razumjeti drukčiju argumentaciju, rekao je Ribić.

Pritom je nekorektnom ocijenio izjavu Jadranke Kosor da on (Ribić) želi pregovarati samo s premijerom Sanaderom. To nije točno, jer sam prijašnjih godina pregovarao s Borislavom Škegrom, kao i Goranom i Matom Granićem, i s njima postizao dogovore o plaćama, kazao je Ribić. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 15:43:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh