« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec

Forum za slobodu odgoja podupire studentsku incijativu

Svako društvo koje se odrekne kvalitetnog obrazovanja osuđeno je na zaostajanje.

(www.fso.hr)
Više o

studenti

,

fakultet blokada

,

besplatno obrazovanje

,

nezavisna inicijativa za besplatno obrazovanje

,

FSO

,

Forum za slobodu odgoja

,

Lino Veljak

,

demokratizacija

Forum za slobodu odgoja (FSO) priopćio je danas da potpuno podupire studentsku inicijativu za besplatno obrazovanje te prosvjede studenata Filozofskog fakulteta u Zagrebu i drugih fakulteta i sveučilišta koji su im se pridružili.

Zauzimajući se od početka za demokratizaciju i europeizaciju obrazovanja na svim razinama, "Forum je upozoravao da komercijalizacija odgojno-obrazovne djelatnosti ne može biti realna alternativa autoritarnom etatiziranom obrazovanju", stoji u priopćenju predsjednika tog foruma Line Veljaka.

Kako se napominje, bez kvalitetnoga visokoškolskog obrazovanja, ne može biti ni kvalitetnog obrazovanja na drugim razinama, a svako društvo koje se iz bilo kakvih razloga odreklo kvalitetnog obrazovanja osuđeno je na stagnaciju i zaostajanje.

"Smanjivanje dostupnosti školovanja na visokoškolskoj razini sposobnim i talentiranim mladim ljudima koji zbog svojega materijalnog stanja ne mogu plaćati sve višu participaciju u troškovima obrazovanja smanjuje ljudske resurse iz kojih izrasta kvaliteta", napominje se.

Dodaje se kako Hrvatska proklamira društvo znanja, a istodobno vlasti svojom politikom sve veći dio troškova visokoškolskog obrazovanja "svaljuje na leđa studenata i njihovih roditelja" ukidajući pristup tog znanja većini stanovništva. (hina/metro-portal)

24.04.2009. 16:20:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh