« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 7 dana
EH, DA... :)

Strpljenje je jedini lijek za prehladu

Curi vam nos, grebe vas u grlu, u glavi je maglovito. Sustigla vas je prehlada i osjećate se jadno, ali treba li posegnuti za lijekovim?

Samo strpljenje...
Samo strpljenje... (Arhiva)
Više o

prehlada

,

strpljenje

Stručnjaci kažu da to ovisi o simptomima. "Ako imate jaku glavobolju trebali biste nešto poduzeti", tvrde njemački liječnici opće medicine.

No za začepljen nos preporučuju korištenje spreja samo noću da bi se što manje oštetila sluznica. I sredstva za suzbijanje kašlja rijetko pomažu.

Najučinkovitije je piti tekućinu, najbolje vodu, ali postoje i biljni pripravci, osobito s mentolom, koji čiste bronhijalne puteve. Često se kod prehlada koriste analgetici i antipiretici (uglavnom acetilsalicilna kiselina i paracetamol).

Vrlo je raširena upotreba većih količina vitamina C, premda postoje različiti stavovi o opravdanosti te metode. Neka istraživanja nisu uspjela dokazati korisnost C vitamina u liječenju prehlade. S lijekovima ili bez njih, nitko ne treba očekivati trenutačno poboljšanje.

Najstariji savjet je i najbolji, kažu liječnici - odmarajte se i boravite u toplim prostorijama.

Prehlada je akutna virusna infekcija s upalom nekih ili svih organa gornjeg respiratornog trakta i najčešća je od svih virusnih infekcija gornjega dišnog trakta, a posebno je česta u hladnijim razdobljima godine.

Poznato je čak preko 200 virusa koji mogu izazvati prehladu. Prehlade se najčešće javljaju tijekom jeseni i zime. Obično počinju krajem kolovoza ili početkom rujna, a učestalost im se polako povećava sljedećih nekoliko tjedana i ostaje visoka do ožujka ili travnja, kada se smanjuje.

Bolest počinje naglo, nakon kratke inkubacije od jednog do tri dana, s nelagodom u grlu, osjećajem punoće u nosu, potom kihanjem i sekrecijom iz nosa.

Prehlada može potrajati i do 14 dana. No ako se stanje dugoročno ne poboljšava ili se bolest pogorša, treba posjetiti liječnika.  Virusne infekcije, naime, mogu slijediti one bakterijske, a tada su potrebni antibiotici.

22.10.2020. 15:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.10.2020. 19:17
    treba se čuvati piti cajeve vitamin c
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh