« Život
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
EHHH...

Stres i nervoza mogu vam pokvariti blagdane

Četvrtina roditelja priznala je da si postavljaju visoka očekivanja tijekom blagdana što ih ponekad odvraća od uživanja ili ga umanjuje

Smirite se...
Smirite se... (Arhiva)
Više o

stres

,

nervoza

,

blagdani

,

praznici

Blagdani su dani kad bi trebali uživati s obiteljima i familijom, uživati u kraju godine i zahvaliti što je gotova i što nam otvara novo poglavlje... osim ako niste pod stresom posebno u tim danima i radite probleme i sebi i svima oko vas.

Čak petina roditelja priznala je da su svojim stresom i nervozom negativno utjecali na svoju djecu, odnosno na njihovo uživanje u blagdanima, pokazalo je istraživanje provedeno ma Sveučilištu Michigan.

 

Roditelji jednostavno pred sebe postavljaju nerealna očekivanja kako bi blagdani trebali izgledati, objasnila je autorica studije Sarah Clark.

Odrasli se najčešće pokušavaju uklopiti i osigurati djeci blagdanske tradicije tako što oblače svi odjeću s istim motivima, organiziraju Badnju večer ili božićni ručak, odlaze na polnoćke ili tulume, a to ponekad dovodi do jakih tenzija i stresa u obitelji.

"Roditelji bi trebali imati na umu da poštovanje tradicija nije uvijek najvažnije djeci i definitivno pridonosi blagdanskom stresu", rekla je Clark.

Ona preporuča da roditelji sjednu s djecom i popričaju o tome koja su njihova očekivanja - što djeca žele ili što pamte od prethodnih blagdana. To će im pomoći da poslože prioritete i smanje listu obaveza.

Druga strategija da se ozbjegne nepotreban stres jest to da se s organizacijom krene ranije. Pokloni se mogu kupovati i u listopadu ili studenom, kad god slučajno naletite na "idealan" poklon za nekoga.

I roditelji osjećaju pritisak

Četvrtina roditelja priznala je da si postavljaju visoka očekivanja tijekom blagdana što ih ponekad odvraća od uživanja ili ga umanjuje.

Od više od 2.000 roditelja, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, svaki šesti je rekao da osjećaju jaki stres oko Božića. Međutim, majke gotovo dvostruko češće osjećaju stres od očeva.

Za to su vjerojatno "zaslužne" tradicionalne uloge spolova pri čemu majke obično preuzimaju na sebe puno više zadataka od očeva.

22.12.2021. 09:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    22.12.2021. 09:28
    zasto se nervirat kad jke bozic come on
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh