« Život
objavljeno prije 8 godina i 11 mjeseci
GROZNO

Strašne posljedice vršnjačkog nasilja

Djeca žrtve nasilja vršnjaka imaju veći rizik za pretilost, srčane bolesti, dijabetes i druge bolesti u odrasloj dobi

Vršnjačko nasilje ostavlja trajne posljedice
Vršnjačko nasilje ostavlja trajne posljedice (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

nasilje

,

posljedice

,

vršnjačko nasilje

Znanstvenici su otkrili da je nešto više od četvrtine žena koje su bile povremeno ili često zlostavljane kao djevojčice bilo pretilo u 45. godini života u usporedbi s 19% onih koje nikad nisu bile izložene nasilju vršnjaka.

I muškarci i žene koji su bili izloženi nasilju vršnjaka kao djeca imali su više masnog tkiva oko struka, što je faktor rizika za srčane bolesti.

"Nasilje vršnjaka u djetinjstvu loše je za vaše fizičko zdravlje, bilo da ste muškarac ili žena", kaže Andrea Danese koji je radio na istraživanju Instituta za psihijatriju i psihologiju na King's College London.

Voditeljica istraživanja Louise Arseneault kaže kako bi ti rezultati trebali podsjetiti učitelje, roditelje i skrbnike da misle i o žrtvama, a ne samo da razmišljaju kako da zaustave takve nasilnike.

Karakteristika "bullyinga" su ponavljani štetni napadi i djela druge djece protiv kojih se žrtve teško brane. Nažalost "bullying" je bio dio odrastanja mnoge djece, kazala je Arseneault.

"Skloni smo zanemariti žrtve i njihove patnje, a neka djeca time će biti obilježena ostatak života."

Rezultati istraživanja koje je obuhvatilo svu djecu rođenu tijekom jednog tjedna 1958. u Britaniji objavljeni su u časopisu Psychological Medicine.

Za 7102 obuhvaćene djece njihovi su roditelji davali podatke o tome jesu li bili izloženi nasilju vršnjaka od 7 do 11 godine života.

Oko 28% ih je nasilju bilo izloženo povremeno, a 15% često.

Djeca su praćena do 45. godine života, a praćeni su pokazatelji upalnih promjena i pojava pretilosti.

Oko 20% onih koji su bili često izloženi nasilju imali su visoke razine C-reaktivnog proteina (CRP) koji znači povećani rizik od bolesti srca zbog prisutnosti ateroskleroze.

13.06.2015. 14:39:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh