« Svijet
objavljeno prije 15 godina
NEMIRNA BOSNA

Štrajk državnih službenika prelazi granice entiteta

Zaposlenici državnih službi dva će tjedna samo upozoravati, a ako se nekon toga ne postigne dogovor o plaćama najavljuju opći štrajk

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

MMF

,

BiH

,

bankrot

,

stand by aranžman

,

štrajk državnih službi

,

Savez sindikata BiH

Strukovni sindikati državnih službi u Federaciji BiH u petak su počeli organizirati svakodnevne štrajkove upozorenja zbog najavljenog sniženja plaća koje se financiraju iz federalnog proračuna. Namještenici u entitetskim tijelima vlasti, općinama, sudovima, poštama, obrazovnim ustanovama, a i u policiji od 10 do 12 sati nisu pružali redovite usluge strankama, a najavljeno je kako će taj oblik štrajka nastaviti u iduća dva tjedna. Nakon štrajkova upozorenja sindikati očekuju pregovore s predstavnicima vlasti, a ne uspiju li, spremni su organizirati i opći štrajk.

Savez sindikata BiH pozvao je građane na razumijevanje za sindikalne zahtjeve i zamolio ih da u vrijeme održavanja štrajka ne dolaze tražiti usluge državnih službi.

Procijenjeni proračunski manjak BiH do kraja godine iznosi oko 230 milijuna eura, a prema ovotjednim izjavama ministra financija bez postizanja stand by aranžmana s MMF-om, koji od Federacije traži smanjenje proračunskih izdataka za najmanje deset posto do kraja godine, finacijski sustav će kolabirati.

Naizgled nepremostive probleme vlastima Federacije prošli tjedan su napravili članovi udruga koje okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH, kojima je nakon prosvjeda u Sarajevu od strane Vlade obećano da njihova primanja neće biti snižena u sklopu deset postotnog rezanja proračunskih izdataka. Radnici državnih službi u cijeloj Federaciji, čije su plaće logična slijedeća meta kresanja izdataka, štrajkom upozorenja poručuju kako neće pristati na takav rasplet.

Vlasti Federacije nalaze se pred teškim odlukama jer prihvaćanje uvijeta koje nalaže MMF zasigurno će prouzročiti ogromno nezadovoljstvo građana, dok bi financijski krah mogao rezultirati čak većim problemima za vlastodršce kada im se postavi legitimno pitanje tko je odgovoran za državni bankrot.

Izvor: Hina

26.06.2009. 18:48:17
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh